петък, 9 септември 2022 г.

Собственици на земи в Синеморец на протест, не могат да ползват имотите си

  

                             Снимка: Булфото

Над 100 собственици на земи в урбанизираната територия на местност "Поляните" в Синеморец ще излязат на протест на 11 септември. Причината е, че не могат да ползват имотите си в района и искат да потърсят защита от всички държавни и общински институции за нарушените им права, съобщават организаторите на протеста. 

Собствениците имат проекти за изграждане на едноетажни и двуетажни вили, а не на хотелски комплекси, които по думите им няма да загрозят местността и не могат да се квалифицират като презастрояване, се твърди в съобщението им до медиите. 

"Под необоснования и произволен натиск на зелените организации държавните институции от години препятстват развитието на района, въпреки че по силата на държавната санкция парцелите имат урбанизиран статут от близо 25 години - обстоятелство, което доказват изрядните документи", казват още собствениците. И подчертават, че тези терени не представляват защитени територии или пясъчни дюни и не застрашават биоразнообразието в региона.

Протестът, при който ще бъде блокиран мостът над река Велека край Синеморец, цели институциите да предприемат действия за защита на законните правата на собствениците, както и да не допускат "привилегировано третиране на онези, които са се възползвали от безвластието и вече са построили незаконно и безнаказано огромни постройки". 

"Нерегламентирано е и присъствието с палатки, автомобили и кемпери на зелени активисти, които употребяват токсични вещества и замърсяват територията в ущърб на обществения интерес", се казва още в писмото на организаторите на протеста.

Новините от днес и със задна дата