вторник, 13 септември 2022 г.

Украйна си е върнала 6000 км, руските войници отстъпват към своята граница

  

В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че от началото на септември силите му са освободили повече от 6000 квадратни километра в източната и южната част на страната. Украинските войски вчера разшириха превзетата от тях територия, като на места стигнаха до североизточната граница на страната и заявиха, че са пленили множество руски войници в рамките на светкавичното си настъпление, което принуди Москва бързо да изтегли силите си, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Русия до голяма степен е отстъпила от позициите си в района на Харков и много от отстъпващите руски войници са напуснали Украйна, като са прекосили границата и са се върнали в тяхната страна, заяви снощи високопоставен военен представител на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Като цяло, според нас, украинците постигат напредък в борбата си за освобождаване и възвръщане на териториите в Южна и Източна Украйна", каза пред журналисти американският военен представител, който поиска да остане анонимен. "Смятаме, че в околностите на Харков руските сили до голяма степен са отстъпили позициите си на украинците и са се изтеглили на север и на изток. Много от тези сили са се прехвърлили през границата в Русия", изтъкна той.

Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че руските войски масово се предават, тъй като "разбират безнадеждността на положението си". Съветник на украинския президент заяви, че военнопленниците са толкова много, че започват да се свършват местата, където могат да бъдат настанени. УНИАН публикува и фотоси на изоставена военна техника от противника.

Украинските военни заявиха, че за 24 часа са освободили повече от 20 населени места. Според британското министерство на отбраната през последните дни силите на Киев са завзели територия, която е поне два пъти по-голяма от тази на Лондон.

След месеци на слабо забележим напредък новата динамика повдигна украинския морал и провокира в Русия редки публични критики към войната на президента Владимир Путин, отбелязва АП.

"В някои райони на фронта нашите защитници достигнаха държавната граница с Руската федерация", заяви Олег Синегубов, губернатор на Харковска област. Руското министерство на отбраната призна за неуспеха, като през уикенда заяви, че войските му ще бъдат изтеглени от два района в тази област, за да се прегрупират в източната Донецка област.

В същото време руската страна съобщава, че екипаж на руски вертолет Ми-35 в Изюмски район на Харсковска област е унищожил украинска бронетанкова колона, по данни на МО на РФ, пише РИА "Новости". Докато украинската агенция УНИАН твърди, че руските войници активно напускат източната част на Харковска област за предислоциране в други направления, като югозападната част на Донецка област.

Зеленски отново обвини Русия, че с обстрела на Запорожката атомна електроцентрала налага енергиен терор.

"Това е енергиен терор. Когато гражданите по света страдат от болезненото поскъпване на енергийните източници - на електроенергията, на топлоенергия, Русия умишлено дестабилизира газовия пазар в Европа. С обстрела си по Запорожие умишлено ограничава възможностите ни да изнасяме електричество в Европа. Износът на електроенергия от Украйна сега ще омекоти тежестта на енергийната криза така, както износът на храни намалява тежестта на световната криза с храните."

От своя страна Кремъл настоя вчера, че т.нар. от Москва специална военна операция ще постигне целите си. Говорителят Дмитрий Песков препрати конкретните въпроси за украинското контранастъпление към министерството на отбраната.

Зеленски ще търси финансова помощ от МВФ в разговор с Кристалина Георгиева

 Междувременно украинският президент Володимир Зеленски ще обсъди с управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева програма за предоставяне на допълнително финансиране на Киев. Зеленски призова и Запада да ускори доставките на оръжие за Украйна и обвини Русия, че налага енергиен терор над Европа, съобщава БНР.

Украинският лидер ще търси пълномащабна програма за финансиране от фонда, съобщава агенция Ройтерс, като не уточнява дали президентът Зеленски и Кристалина Георгиева ще разговарят по телефона или ще проведат среща на четири очи. Изпълнителният съвет на МВФ вчера е обсъдил възможността за предоставяне на Украйна на 1,4 милиарда долара спешна помощ чрез Механизма за бързо финансиране.

Новините от днес и със задна дата