вторник, 13 септември 2022 г.

Експертиза показа: Георги Семерджиев е карал със 166 км/ч, минал е на червено

  

Разследването на жестоката катастрофа на бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, вече установи и скоростта, с която се е движел джипът на 35-годишния бивш футболист Георги Семерджиев. Тя е поне три пъти над разрешената.

Според автотехническата експертиза младият мъж е шофирал луксозния си джип "Ауди Q7" със 166 км/ч. преди да блъсне такси и да се разбие в асансьора на метростанция "Европейски съюз". 

По случая са разпитани 69 свидетели, съобщи Нова тв.

До момента срещу Георги Семерджиев са повдигнати над пет обвинения - за смъртта на двете млади жени, за шофиране без книжка, за напускане на мястото на катастрофата, шофиране след употребата на наркотици, ползването на фалшиви регистрационни табели и притежание на дрога. Към тази палитра ще бъде добавено и още едно, въз основа на поредната експертиза.

"От изготвената тройна автотехническа експертиза е установено, че Семерджиев е управлявал с фаталните 166 км/ч, преминал е на червен светофар и е причинил смъртта на две млади жени", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

В делото за катастрофата попада и полицай. Засега не става ясно името му.

"Установено е, че Семерджиев е подпомогнат от служител на МВР да се снабди със стълба и да се качи, тъй като е изгубил ключовете", каза Милева.

В Софийската градска прокуратура е образувано и ново дело - срещу полицаите, разпъвали чадър над Семерджиев.

"СГП отдели материали от образуваното досъдебно производство за ПТП и образувано ново досъдебно производство за търговия с влияние и от служители от МВР, които са нарушили служебните си задължение", заяви още Милева.

Новото разследване е възложено на Националната следствена служба и ще бъде изискана проверката на Инспектора на МВР. За катастрофата се чакат още няколко експертизи.

Преди дни главният секретар на МВР Петър Тодоров съобщи, че проверката на Инспектората на МВР е установила около 40 служители на реда, които са подпомагали Георги Семерджиев. Трима от тях на ръководни постове - началници на групи и на сектори.

Според криминалиста Иван Савов, бившият футболист е имал протекции и на по-високо ниво.

"В средите се знае, че е пласирал наркотици за Таки. По тази линия очевидно е и разработван и е давал информация на службите. Вероятно по тази линия е правена тази пелена, за да си прави своеволия. Срамота е да операт пешкира хората на ниско ниво. Няма как да бъде пуснато лицето с административна мярка, без да им е било казано", коментира Савов.

Дисциплинарните проверки срещу служителите на МВР продължават. След това ще се прецени дали ще бъдат наказани или уволнени.

Новините от днес и със задна дата