вторник, 23 август 2022 г.

Защо губернаторът на Арканзас приема адвоката на Миню Стайков

 

 Анна Попова е изгряваща звезда на наказателното право у нас. Тя постигна светкавично (9 месеца вместо поне 5 години) решение на Европейския съд за правата на човека по казуса на Миню Стайков, след което на българския съд не му остават много възможности, освен да оправдае държания повече от 2 години в ареста бизнесмен.

Неговият случай е интересен и с друго. Европейски доказано ощетеният от съдебната ни система мъж не претендира – т.е. се отказва, от обезщетение. Защото е наясно, че то би било за сметка на бедния български данъкоплатец, който няма вина за произвола на слетите в поръчковите дела власти.

Магистър от Chicago Kent College of Law, Анна има и диплома по международно право от общата програма на СУ и университета в Нанси, Франция, тя е делегат в мисията на ООН в Женева на Суверенния орден на Храма на Йерусалим и негов генерален адвокат, правен съветник е на Международния полицейски съвет по контратероризъм за Европа и живее между България и САЩ.

Тясно работи с адвоката на Хилари Клинтън, а губернаторът на Арканзас и вероятен кандидат – президент на САЩ, след като я представя на лекцията си пред федералистите в Чикаго, я приема в своята резиденция, откъдето навремето тръгна и кариерата на самия Бил Клинтън. Губернаторът, също юрист, е бил професионално впечатлен от работата на Анна по казусите на Стайков.

„Вяра и постоянство” е нейният девиз в работата и в живота. В САЩ при презентациите на случая Стайков колегите ѝ не могат да повярват, че постига резултатите си без огромен екип, освен че им се струва нереално как действа българската съдебна система.

И наистина, изглежда като филм, че бизнесменът е обвинен по текст, който СЛЕД това е включен в закона, 4 години по казуса не са започнали реални действия, а арестуваните с него автомобили, иззетите големи суми и вещи със сериозна стойност дори не са негова собственост. Американците не могат да повярват също, че е възможно семейството и дори адвокатът на бизнесмена да бъдат под постоянен контрол със следене и подслушване.


Още по-невероятна им се струва историята с второто дело на Стайков, съдийката е същата, която неотдавна обяви, че като закрият спецсъдилищата, мафията веднага щяла да „глътне” магистратите от тях.

На американците им е бедна фантазията и как един прокурор разпределя на себе си казус, при положение че уж има цяла система за случайно разпределение на делата. Прави го така, че 4 дни преди изтичането на максималния срок за задържане, да бъде предявено ново обвинение на Стайков. Зад океана се чудят също как е възможно 40 пъти да се гледа мярката за неотклонение на човека в инвалидна количка.

На въпроса как тя се е справила с толкова невероятни ситуации в страната на неограничените НЕвъзможности България и как побеждава системата, Анна отговаря: „Приемам ситуацията, за да намеря път или поне пролука, която да води напред”.

Този будитски начин на мислене, без самата тя да изповядва тази религия, ѝ е предаден от нейния личен гуру, когото намира време да посещава в Малайзия. „От него черпя спокойствие”, казва Анна. И си признава, че обича Азия заради добрите вибрации и енергията, които ѝ дават пътешествията из любими нейни места като Тайланд и Камбоджа. 


Другите начини да се спасява поне временно от стреса са различните спортове, които практикува. Напоследък е влюбена във фехтовката и, когато е в София, намира време да потренира в клуб Младост. Анна гледа всеки ден да изминава поне 10-11 км пеш – повече от заветните 10 000 крачки.

Изкуството също е нейна страст, като дори намира начин да го подпомага в качеството си на член на борда на директорите на известната със своите артинициативи и подпомагането на млади таланти фондация Стоян Камбарев./ Източник:19min.bg

Новините от днес и със задна дата