четвъртък, 14 юли 2022 г.

РСМ гласува френското предложение, Урсула фон дер Лайен с реч пред депутатите, отвън - сърбо/русофилско - комунистически протест

  

Парламентът на Република Северна Македония започва обсъждането на внесените от правителството документи, включващи рамката за начало на преговори на страната за присъединяване към ЕС. Преди началото на заседанието към депутатите ще се обърне председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

Заседанието на парламента се провежда в напрегната атмосфера на протести и остро противопоставяне на предложението от страна на опозицията, която вижда в него "българизация и асимилация" на страната, но по скоро става въпрос за сърбо/русофилско комунистически интереси и настроения дълбоко вкоренени от крайно лява сръбско руска пропаганда в продължение на десетилетия. Протестите в РСМ нямат нищо общо с националните интереси, защото техния национален интерес кореспондира с тяхната интеграция и присъединяване към семейството на държавите от ЕС.

Ще достигнат ли посланията на Фон дер Лайен до всички депутати в парламента? - питат се македонските медии.

Въпреки че е необходимо обикновено мнозинство (т.е. 41 депутати от присъстващите 61), изходът от днешните събития е напълно несигурен, включително и заради обявените протести.

Урсула фон дер Лайен пристигна днес в Скопие с много наситена дипломатическа програма. След сутрешната среща с македонския президент Стево Пендаровски и обедните разговори с министър-председателя Димитър Ковачевски и председателя на парламента Талат Джафери, в 13 часа (14 ч българско време) тя ще говори пред македонските депутати. Половин час по-късно ще започне пленарното заседание с една точка от дневния ред - предложението на Франция за деблокиране на европейската интеграция, което е обект на дебат в страната от две седмици.

Пристигането на върховния представител на Европейската комисия в страната се тълкува като жест на подкрепа за европейската интеграция на Северна Македония, но и като последен опит на европейските дипломати да посочат важността на вземането на едно трудно решение - приемането на предложението- преговорна рамка, която за някои от партиите в парламента е неприемлива и засяга дълбоко македонската идентичност и език. Холандският посланик в страната Дирк Ян Коп каза в сряда, че този компромис "няма да спечели конкурс за красота", но със сигурност ще отведе страната в ЕС.

Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски каза, че очаква обсъждане по същество на предложението и призова депутатите да мислят държавнически, подкрепяйки предложението. От ВМРО-ДПМНЕ също призоваха депутатите да мислят държавнически, като не подкрепят предложението.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви тези дни, че приемането или неприемането на тази информация няма да промени нищо особено, защото правителството вече е приело документа. Междувременно партиите от албанския блок обявиха, че френското предложение е приемливо за тях. Но някои от по-малките партии, които са част от управляващата коалиция, все още умуват кой бутон да натиснат на заседанието на парламента, поради което изходът от заседанието все още е несигурен.

Опозиционният блок ще се вслуша в посланията на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, но е повече от ясно, че позицията им по отношение на предложението вече е циментирана. Те изразиха недоволството си с протестите по улиците, които продължават вече 11 дни и продължават и днес.

На пресконференция депутатът Антонийо Милошоски повтори мнението на партията, че предложението за премахване на ветото е безпрецедентно. "Иска се преразглеждане на историята и промяна на конституцията, за да може въобще да се започне преговори и те да бъдат обвързани с още промени в учебниците и историческите личности. Това е унизително", каза той.

Подчертавайки, че много видни лидери от Европа са имали обръщение в македонския парламент, но то е било безполезно, той подчерта, че "Македония знае кое е добро за нея и кое не е добро". "В момента сме изправени пред изнудване, което утре ще се опита да смекчи с хубави думи настоящият председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Уважаваме нейното време, но уважаваме и собственото си достойнство и знаем кое е добро и кое не е добро за Македония", каза Милошоски.

За ВМРО-ДПМНЕ са приемливи изводи, които ще изискват френското предложение да отхвърли двустранния протокол и всички други изнудвания, включително и промяната, с която българите да влязат в Конституцията. Тъй като тази поправка изисква мнозинство от две трети в парламента, опозицията обявява, че няма да допусне тази поправка да мине в законодателния орган.

Протестът днес ще започне по-рано от обикновено. От опозиционната партия "Левица" обявиха, че техни активисти, които лагеруваха пред правителството, ще се преместят пред парламента. От партията призоваха гражданите да дойдат пред парламента по рано - по обяд. ВМРО-ДПМНЕ също призоваха гражданите да се съберат пред сградата на законодателния орган в Република Северна Македония, но в 13.30 ч., преди заседанието на парламента.

Министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски обеща МВР ще вземе всички мерки, за да гарантира безопасността на депутатите и на законодателната власт.

Вчера, на десетия протест срещу френското предложение, демонстрантите донесоха пуйка и според тях това беше "пуйка" за премиера Димитър Ковачевски. След това откараха пуйката и я вързаха за кол пред Събранието. На протестното шествие демонстранти направиха пърформанс и пред Министерството на външните работи, където "предатели" подписаха френското предложение, а след това активисти на левицата донесоха гилотина с надпис "Френско предложение" .

Новините от днес и със задна дата