събота, 4 юни 2022 г.

Министърът на туризма: До един - два месеца вадим бежанците от станциите, за да почиват чиновниците

  

                                         Снимка: Булфото

Не бива да правим генерални заключения и да осъждаме вицепремиера Калина Константинова. Все пак чест ѝ прави, че положи усилия и се справи изключително добре с тази бежанска криза. Това заяви пред bTV министърът на туризма Христо Проданов.

"Спомняте си по време на сирийската криза, бежанците, които влизаха от Сирия в България бяха 6000 през целия периоди тогава Бойко Борисов от сутрин до вечер от телевизорите ни се оплакваше колко е тежка ситуацията.

За сравнение, през последните три месеца минаха 300 000 украинци под една или друга форма през територията на България и не чух Калина Константинова един път да излезе някъде и да се оплаче колко е тежко. Да, най-вероятно е станало така, че си е изпуснала нервите, за което тя се извини. Не смятам, че трябва да я виним, тя свърши доста работа", добави той. Министърът обаче забравя, че проблемът на Бойко Борисов беше, че споменатите бежанци влизаха в страна нелегално и техния брой трудно се контролираше. Освен това ставаше въпрос не само за сирийски бежанци бягащи от войната там, а и за икономически мигранти, което е свързано с това, че сме граница на ЕС.

Проданов се надява до 1-2 месеца украинските бежанци да бъдат интегрирани и да освободят държавните почивни станции, в които сега са настанени. Така той отговори на въпрос за опасенията на служителите от държавната администрация, че няма да има къде да почиват това лято.

Проданов заяви, че 22 000 украински бежанци са настанени по новата програма в държавни бази на по-ниска цена (б.р. плащат се по 15 лв. на ден за бежанец).

"Идеята е в следващите три месеца да има пълна интеграция на тези хора, за да започнат вече да работят и да живеят като всички останали български граждани, защото това е спасението. Няма по-добър начин да се интегрираш в едно общество, ако техните и нашите деца учат в един клас и ние работим с тях заедно. Това е пътят", заяви министърът на туризма.

Той добави, че в момента по данни на работодателските организации у нас има над 200 000 свободни места и за тях няма желаещи българи.

"В същото време украинските граждани, които в момента са в България има много специалисти, има възможност тези хора да бъдат интегрирани пълноценно и да започнат да работят. Съответно да освободят в рамките на месец-два държавните бази, в които са настанени, за да може и работниците и служителите да отидат на почивка", каза още Проданов.

Трудностите пред туристическия сезон

Според Проданов войната в Украйна е оказала негативно въздействие върху туристическия сезон в България по две направления.

"По обясними причини не можем да очакваме руски и украински туристи в България, те обикновено са около 1/10 от входящите туристи у нас. Другият негативен ефект е може би благодарение на фалшиви новини, че тук е неспокойно и че имаме проблем на Черно море, лошите географски познания на нашите европейски приятели и партньори, които си мислят, че България граничи с Украйна и че ситуацията е неспокойна. Положили сме всички усилия да убедим чуждестранните ни партньори, че сме сигурна и спокойна дестинация, и чуждите, и българските граждани ще изкарат приятна, сигурна и спокойна почивка", добави министърът на туризма.

"Най-голямото предизвикателство пред нас ще бъде, че сме принудени да работим по туроператорски договори, сключени миналата година, защото така работи международния туризъм, да не говорим, че имаме отложени договори от 2019 г. заради пандемията", заяви Теодор Пастърмаджиев, член на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Той добави, че не е актуализирана цената по туроператорските договори, защото никой не приема промяна на цената по вече сключен договор.

"Разходите са нараснали неимоверно напоследък, а приходът стои на нивата да не кажем от 2019 г", каза още Пастърмаджиев.

На този фон мярката "60/40" приключва в края на юни.

"Мярката "60/40" помагаше много през летния сезон миналата година, през зимния сезон, но, за съжаление, не можем все още да знаем точния разход на нощувката и на храната за ден, тъй като те постоянно се променят", заяви мениджърът на хотел в Слънчев бряг Стойка Терзиева.

Министърът на туризма обясни, че мярката за компенсация на цената на тока ще продължи и след юни.

Проданов обясни, че тече пълен преглед на концесиите за плажовете у нас.

Новините от днес и със задна дата