понеделник, 27 юни 2022 г.

Кирил Петков внесе оставката на кабинета в Народното събрание

  

Премиерът Кирил Петков е внесъл оставката на кабинета в Народното събрание, потвърдиха от пресцентъра на парламента. На този етап няма информация дали Петков ще направи изявление след подаването на оставката си.

Преди по-малко от седмица правителството беше свалено със 123 гласа "за" вота на недоверие, подкрепен от ГЕРБ, ИТН, ДПС и "Възраждане".

Гласовете "против" бяха 116 - от "Продължаваме промяната", БСП, "Демократична България" и шестимата независими депутати. "Въздържали се" нямаше.

Вотът бе исторически, тъй като е първият успешен за последните 30 години.

Това, което е следва по конституционната процедура, е опит да се излъчи ново правителство в рамките на 47-то Народно събрание, като начините това да се случи са три.

Държавният глава Румен Радев трябва да проведе политически консултации с партиите от Народното събрание и да връчи мандат на най-голямата парламентарна група. Това е "Продължаваме промяната".

Ако ПП не успее да състави правителство в 7-дневен срок, то следва втората по големина парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, която ще получи от президента своя шанс за втори опит за правителство.

Няма обаче установен конкретен срок кога президентът Румен Радев да връчи първия мандат.

Ако след още една седмица и втората по големина политическа сила върне празна папката с неизпълнен мандат, то президентът връчва третия и последен мандат на парламентарна група по негов избор.

Едва след трети, неуспешен опит на парламентарните политически сили да излъчат редовен кабинет, президентът разпусĸa 47-отo Народното събрание, назначaвa служебно правителство и cвиĸвa предсрочни парламентарни избори.

Докато тече процедурата, която започва от момента на връчването на първия мандат, Народното събрание ще провежда своите редовни заседания.

Новините от днес и със задна дата