сряда, 22 юни 2022 г.

Борисов: ГЕРБ/СДС ще подкрепят предложението на френското председателство за свалянето на ветото за еврочленството на РС Македония / видео

 Борисов: ГЕРБ подкрепя френското предложение за РСМ, зове премиера: Не се  страхувай! - От деня

ГЕРБ направи изненадващ завой в позицията си срещу свалянето на ветото за еврочленството на Скопие в този момент. Само часове преди вота на недоверие към кабинета "Петков", лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че е помолил народните представители да гласуват "за" френското предложение, което цели неговата отмяна. И призова премиерът по-бързо да придвижи процедурата в Народното събрание след решение на Министерския съвет.

"Разчитам на вас за подкрепа, ако ми вярвате", обърна се лидерът на ГЕРБ към своите депутати, като съобщи пред журналистите, че преди това е събрал цялата парламентарна група и е помолил народните представители за подкрепа на еврочленството на Северна Македония.

"Ако този страхливец и лъжец се престраши, ще има 59 депутати в подкрепа на даване на "зелена светлина" на Северна Македония и Албания. Така че, да си свика веднага МС, да даде предложение и да дойде в парламента", обърна се Борисов към премиера Кирил Петков.

"Съгласен съм с президента, че френското председателство е дало най-добрата рамка, по-добра не може да се направи", добави Борисов.

Той развенча твърденията и опасенията, че с отстъпление си продаваме историята.

"Какво предателство има в това двата народа да са в една общност?", възмути се Борисов. "Не се продава историята, ясно е казано, че всички теми са записани в протокола", обори той подобни тези. "И да не удовлетворява напълно двете страни, но е крачка напред в разширяването", допълни той.

"Не е надградено нищо за 6 месеца, евтиният пиар, че литкат на самолетче, нула, нула, всичко е нула", обвини той сегашното правиителство, че нищо не е направило по темата за еврочленството на Скопие. "Кирил Петков си позволява да лъже, че на Слави Трифонов министърката му пречи, че ГЕРБ му пречи на честното и лъжливо момче, и който не е с него, е мафия", възмути се лидерът на ГЕРБ.

"Наслушах се вчера на смелчаци. Премиерът и управляващото мнозинство взимат и тежки и непопулярни решения. А сега НАТО и ЕС искат разширяване. Аз не мога да си представя как премиер казва, че предложението не го бил чел. А вчера излъга, че ще иде в Брюксел и ще каже, че ГЕРБ му пречи да одобри за РС Македония. Забравя, че имаме много приятели на Запад. Ние, за разлика от него, не сме толкова смели. Ние сме съгласни, че Френското предложение е дало най-добрата рамка", коментира Борисов.

Според него много хора са се подвели по приказки, че се продава историята, а протоколът дори не е подписан.

"Той си позволява, че на честното лъжливо момче ГЕРБ и министърката на ИТН му пречат"

"Абе, човек, стига се страхува. Всеки може да си викне 2-3000 човека агитка и да си говори пред нея", каза Борисов по адрес на Кирил Петков. И припомни, че вотът на недоверие е демократична парламентарна процедура.

Новините от днес и със задна дата