събота, 28 май 2022 г.

Посланик Панайотов: РСМ опитва да прокара резолюция с некоректен текст в Конгреса на САЩ

  

"Има опит да бъде прокарана резолюция с доста некоректен текст в Конгреса на САЩ. След връчване на акредитивните писма на Байдън ще обясня, че чрез задълбочаване на конфронтацията проблемът ни с РСМ няма да бъде разрешен". Това заяви за "Офанзива" по Нова нюз българският посланик във Вашингтон Н. Пр. Георги Панайотов.

Според него щатът Мичиган вече е приел резолюция, според която септември 2021 г. е бил обявен за месец на македонския принос за САЩ. "България и САЩ са приятели и съюзници в НАТО, а също и стратегически партньори. Обсъдихме как да увеличим американските инвестиции у нас. Проблемът с РСМ трябва да бъде решен с воля и визия от политическите лидери на двете страни без компромиси с българските национални интереси", категоричен е той.

По думите му проблемът с Македония е възникнал от неправилни техни действия и националистически залитания. "САЩ и ЕС имат интерес от по-бързо решаване на въпроса, аз призовах Вашингтон към разбиране и бях разбран", посочи Панайотов. И допълни, че е нужно подобряване на комуникацията с американските държавни институции.

Относно темата за доставка на американски втечнен газ той подчерта: "Това е чисто търговска сделка по време на война. България е обект на шантаж от страна на Русия. САЩ ни се притече на помощ. Предстои да бъдат договаряни параметрите на дългосрочни договори с по-ниски цени от предишните", увери Панайотов. И уточни, че самолети F16 е лесно да се набавят, но трябва да се помисли за пилотите и поддръжката.

Евродепутатът Иво Христов: Фактът, че парите по нашия план се бавят, може да бъде свързан с условията по ветото над РСМ

За огромен външен натиск по темата Северна Македония призна наскоро президентът Румен Радев. Европейските държави директно я обвързват с войната в Украйна и влиянието на Русия. Преди месеци евродепутатът Иво Христов предупреди, че тази тема е разменна монета в разговорите, свързани с Плана за възстановяване и развитие. Днес тези думи бяха потвърдени и от бившия премиер Бойко Борисов. Евродепутатът и бивш началник на кабинета на президента - Иво Христов, гостува с коментар по темата в студиото на "Говори сега" по БНТ.

Самият факт, че парите по нашия план се бавят, логично може да бъде свързан с условията по нашето вето, смята Христов.

Залогът да съхраним своята история, език, култура и самочувствие е много по-висок от този да вложим пари в своята бедстваща икономика.

Ние задлъжняваме все повече и повече, обещанията са щедри, всички пожари се гасят с обещания за помощи, допълни евродепутатът.

Коалицията не желае да поеме отговорност за ветото, тъй като би загубила външна подкрепа, ако устои ветото, то тогава ще загуби вътрешна подкрепа и при тази ситуация търси с кого да сподели тази отговорност. С високата степен на доверие и с авторитета си, президентът пречи на всички - той няма никакво основание да свиква КСНС. Веднъж ударили на камък там, хората от правителството търсят да прехвърлят "горещия картоф "в кабинета и търсят как останалите партии да се произнесат по темата, обясни Христов.

Според него и четирите партии рискуват да загубят гласове при евентуални предсрочни избори и ще търсят стабилност.

И както бе намерена лукавата формулировка изпращане на военно-техническа помощ, така и в случая ще търсят формулировка, която да удави рибата в мътна вода, смята евродепутатът.

Новините от днес и със задна дата