четвъртък, 19 май 2022 г.

Мика Зайкова сметна увеличението на пенсиите по формулата на Кирил Петков - резултатът е плачевен!

 

Много пари, ама нищо от сърце. Ако тези мерки са антикризисни, те няма да покрият инфлацията и искам да покажа малко сметки. Премиерът каза, че пенсиите ще се увеличат с 20%, като в тях са включени и ковид добавките. Гьоков уточни, че ще са увеличени с 10%. Двата механизма са различни. Това обясни икономистката Мика Зайкова пред Нова тв. 

"Това, което каза премиера, ако се приложи, пенсиите до 1000 лв. ще бъдат ощетени", допълни тя и започна да смята. 

Според Зайкова минималната пенсия няма да се увеличи толкова, колкото трябва, ако се приложи формулата, за която говори премиерът. Но тя обясни, че формулата, за която говори Гьоков е правилната и именно тя ще позволи пенсиите да се увеличат по-значително. 

"Ако сметнем по формулата на Петков се получава 370+20%-60=384 лв.", изчисли тя. 

"Не само, че не борят инфлацията тези пари, но и тя вече ги е изяла, защото инфлацията е 14,4%. От юли, когато тия мерки ще влязат, тогава инфлацията ще бъде поне над 17%", категорична е тя. 

"Понеже говорим за инвестиции - това е един от двигателите да вдигнем икономиката и да стопираме инфлацията. Тя може да бъде породена и от грешни управленски решения. Една от най-добрите мерки е вдигането на тавана на регистрация на ДДС, но тя от кога влиза - от 1 януари 2023 година. Тя е толкова безнадеждно закъсняла, но искам да обърна внимание на една група хора от 650 хиляди души и това са хората на минимална работна заплата. Тя дава чист доход 550 лв., а не 710 лв. До 2025 година тази заплата замръзва и какво правим с тези хора", попита Зайкова. 

Тя изтъкна, че обикновен бял хляб е 2,50 лв. в момента. 

"Разберете, че приноса на нулевата ставка не отива в джоба на потребителя и се разпределя между производителя и търговеца", обясни Зайкова. 

2,20-0,36=1,84, но няма да стане толкова хлябът, заяви тя.  

"Не може всичките 20% да идат в цената. По-голямата част отива в производителя. Не забравяйте, че хлебозаводите работят на газ и това е неприятно и искам да си спомните, че преди няколко дни премиерът каза как ще ги облекчи през май и юни. Това остава ли", попита още тя.

Новините от днес и със задна дата