четвъртък, 19 май 2022 г.

Драстичен скок на цените по морето, плажът става лукс

 

Цацата на варненския плаж се предлага средно за около 10 лева порцията, установи проверка по заведенията на Крайбрежната алея. Пърженият сафрид е 13-15 лева, лавракът се предлага за около 25, а порция калкан е между 30 и 40 лева.

Най-икономичният бюджет за един почиващ, с който може да изкара на плаж в околностите на юг от Варна това лято, е около 15 лева, от които 7 лева за порция пържена цаца или порция пържени картофи – за 5 лева, плюс една наливна бира от 3 лева, съобщава "Телеграф".

Сянка

„Какво е почивката на море без бира и цаца“, шегуват се търговците от капанчетата край морето. Добрата новина за почиващите това лято е, че цените на чадърите и шезлонгите на варненските плажове остават без промяна - 5 лева за чадър и 5 лева за шезлонг.

Ако към храната обаче се прибавят и разходи за сянката, това ще струва още 10 лева. Така една обща икономична сметка с бира, цаца и сянка е минимум 20 лева, но на плажа едва ли се минава само с една бира и с празен стомах. Обядът вече може да надуе разходите с поне още 20-30 лева и ще оформи крайната сметка от поне 50 лева, пресмятат в бранша.

Изобщо не се броят разходите за нощувка и другите харчове - за гориво, храна и развлечения. Цените по плажа са с 20-30% по-високи в сравнение с миналото лято във Варна, твърдят търговците. Причината за това е драстичното увеличение на сметките за ток, на горивата и на основните хранителни продукти.

Сметки

Ресторантьорите обясняват, че са поставени в ситуация, в която, от една страна, се страхуват да не загубят клиентите си, но пък, от друга, могат да загубят бизнеса си, ако не направят правилните разчети. Сметките за електричество са 3 пъти по-високи в сравнение с тези от миналото лято, обясняват още от бранша.

Драстично е увеличението и на всички основни продукти, което принуждава бизнеса да вдига цените, за да оцелее. „Стремим се увеличението да е възможно най-ниско и поносимо за клиентите, защото те са най-важни за нас и без клиенти няма да има сезон, коментират в капанчетата по Крайбрежната алея. С цените от миналата година на практика обаче ще работим на загуба. Конкуренцията сега е кой ще ги увеличи най-малко“, казват от заведенията край морето.

Бизнесът коментира несигурността около войната в Украйн

Новините от днес и със задна дата