четвъртък, 19 май 2022 г.

Хасан Адемов: Мерките купуват политическо време без да решават проблемите

 

Депутатът от ДПС и бивш социален министър Хасан Адемов в студиото на "Денят ON AIR" коментира антикризисните мерки.

Той заяви:

"Тези мерки купуват политическо време, без да решават проблемите. Където са идентифицирали проблем - там наливат пари, без да го решават".

Според него мерките ще доведат до увеличаване на нивата на инфлацията. Затова и от властта са започнали да наричат мерките "в подкрепа на хората".

"Да се наричат антиинфлационни категорично противоречи на икономическата теория, защото инфлация се бори с висок БВП, високи нива на производство, висок износ и високи нива на потреблението. Техният ефект ще доведе до увеличаване на нивата на инфлацията. При приемането на социалния бюджет през март инфлацията бе 10%, сега е близо 15%", посочи бившият социален министър пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Адемов, подходът за реализирането на тези мерки е сбъркан.

"Първите осъвременени пенсии ще бъдат получени едва в началото на август и на практика инфлацията, която галопира с неимoверни темпове, ще изяде тези увеличения. Затова предупреждавахме: мерките трябва да се обсъждат не само между управляващите, а с всички парламентарно представени политически сили. Задължително да се обсъдят с работодатели и синдикати, а не в готов вариант да им се представят", обясни депутатът от ДПС.

Новините от днес и със задна дата