понеделник, 2 май 2022 г.

Лавров разгневи Израел с изказване, че Хитлер имал еврейска кръв

  

Израел извика руския посланик заради коментари на руския външен министър за нацизма и антисемитизма, предаде Асошиейтед прес.

По рано, запитан в интервю за италианска телевизионна програма "Zona Bianca" как Русия може да представя Украйна като нацистка страна и да се говори за "денацификация", след като самия президент на Украйна Володимир Зеленски е евреин, Сергей Лавров заяви, че това е без  значение.

"Този факт не отрича нацистките елементи в Украйна. Може и да греша, но Хитлер също е имал еврейска кръв. Мъдрите евреи казват, че най-яростните антисемитисти обикновено са евреи", заяви външният министър на Русия.

Израелските власти осъдиха изказването на руския външен министър Сергей Лавров и заявиха, че коментарите на Лавров са антисемитски и опасни, посочва Ройтерс.

Това е рязко влошаване на връзките между двете страни в момент, когато Израел се стреми да заеме неутрална позиция между Русия и Украйна и да запази добри отношения с Русия заради нуждите си в сферата на сигурността в Близкия изток, отбелязва АП.

"Това е непростимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение", заяви външният министър на Израел Яир Лапид пред новинарския сайт "УайНет". Засега няма коментар от руското посолство.

Да се твърди, че Хитлер е от еврейски произход, е като да се твърди, че евреите сами са се убивали, каза Лапид. Да се отправят обвинения към евреите, че са антисемити, е "расизъм от най-ниско равнище", допълни той. Лапид отхвърли също твърдението на Лавров, че пронацистки елементи контролират украинското правителство и военните. "Украинците не са нацисти. Само нацистите бяха нацисти и само те се занимаваха със систематичното унищожение на еврейския народ", каза Лапид, чийто дядо е сред жертвите на Холокоста.

Премиерът на Израел Нафтали Бенет също осъди коментарите на Лавров.

"Неговите думи са неверни и техните намерения са погрешни", каза той. "Употребата на Холокоста на еврейския народ като политически инструмент трябва да спре незабавно", добави той.

Говорител на германското правителство заяви, че не си струва да коментира опитите за "пропаганда" на руското правителство и ги нарече "абсурдни".

Украйна също осъди коментарите на Лавров.

"С опитите си да пренапише историята Москва просто се опитва да намери аргументи, с които да оправдае масовите убийства на украинци", написа в "Туитър" съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че коментарите на Лавров са изложили на показ "дълбоко вкоренения антисемитизъм на руските елити".

Украинският президент Володмир Зеленски също е бил обект на критики в Израел заради опитите си да търси аналогии между конфликта в страната си и Втората световна война, отбелязва Ройтерс. В свое обръщение пред израелския парламент през март Зеленски сравни руската офанзива в Украйна с избиването на европейските евреи от нацистка Германия. Израелският мемориал на жертвите на Холокоста "Яд Вашем" нарече коментарите му "безотговорни" и заяви, че омаловажават историческите факти за Холокоста.

Новините от днес и със задна дата