понеделник, 2 май 2022 г.

Нов ракетен удар по Одеса, "Азовстал" отново е блокиран, 126 души са евакуирани / видео

 Руските военни се заканиха да засилят ракетните атаки срещу Киев - От деня 

За нов ракетен удар по Одеса съобщава украинската информационна агенция "Укринформ", цитирайки началника на военната областна администрация Максим Марченко.

Марченко заявява, че в следствие на ракетния обстрел по градска инфраструктура има загинали и ранени.

Според оперативното командване "Юг" на Украинската армия, цитирано от "Укринформ", има нанесени щети по религиозен храм.

Според агенция "Униан" 13-годишно момче е загинало, а 18-годишно момиче е ранено при атаката.

В момента в Одеса е наложен полицейски час, който продължава цял ден, като само войниците могат да напускат домовете си.

Властите въведоха полицейския час заради страх от руски агенти, тъй като днес се навършва годишнина от сблъсъка между проруски и проевропейски активисти в града през 2014 г. При сблъсъците тогава загинаха 48 души, а десетки бяха ранени.

По-рано бе съобщено, че руски ракетен удар е поразил стратегически мост близо до устието на река Днестър в Одеска област.

След два месеца под обсада над 100 души бяха успешно евакуирани от металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол, сред тях и  бебе на 6 месеца. То имаше късмет, защото днес вече евакуация нямаше. Според украинския военен министър, руските части отново са блокирали металургичния завод.

Униан показа кадри от пожар в "Азовстал".

Сто двайсет и шест души са евакуираните от уикенда досега от обсадения металургичен комбинат "Азовстал" в украинския град Мариупол, съобщиха руски източници, цитирани от ДПА.

Над половината от тях са избрали да бъдат евакуирани на контролирана от Украйна територия, заяви руското министерство на отбраната и добави, че безопасността им е гарантирана.

"Шейсет и деветте граждани, решили да избягат към района, контролиран от режима в Киев, са предадени на представители на ООН и Червения кръст и в момента пътуват към Запорожие с автоколона", посочи министерството.

Извеждането на блокираните в района на Мариупол хора, стана с помощта на Червения кръст и ООН.  Сред тях е и млада жена, укривала в "Азовстал" заедно със сина си. "Тук сме от два месеца. Това е Святослав. Вчера стана на шест месеца", разказва тя, цитирана от БНТ.

Шестмесечният  Святослав, който почти половината е прекарал в подземията на "Азовстал"

"Не мога да повярвам.... Два месеца живяхме в мрак. Без слънчева светлина", споделя жената.

Светослав е на 6 месеца и почти половината му живот е преминал под земята, в бункерите на завода.

"Войниците дойдоха и изкараха първите 11 души, тежкоболните, които бяха с астма и нуждаещите се от инсулин. Мен и още двама души избраха на случаен принцип. Над 40 души, включително малки деца останаха там", разказва още майката.

В бункерите на завода, построени по времето на Сталин, въздухът не достигал. Храната била оскъдна.

"Почти бяхме останали без храна. Запасите ни привършваха. Гледахме винаги първо децата да се нахранят, а за нас - каквото остане." - разказва друга жена от обсадения завод.  Един месец 40 души яли 6 консерви. Всеки ден варели от тях по две кофи супа.

Евакуираните жени разказват, че в бункер се криели между 40 и 50 души. Скривалищата били свързани с гъста мрежа от тунели. Уверили ги, че там има бомбоубежища, които са добре изградени. Мислили, че влизат за два-три дни, а останари там от 24 февруари до днес.

Заводът е добре укрепен, от три страни е обграден от вода. Твърди се, че 5 от бункерите под "Азовстал" са противоядрени.

"Цял живот съм работила в завода, но това, което преживях, беше ужасно", споделя жена.

От Мариупол евакуираните бяха извозени до село Безименне в контролиран от Русия район на Донбас. От там под контрола на ООН и Червения кръст пътят на спасените продължава към Запорожие.

От руското министерство на отбраната съобщиха, че част от евакуираните са отведени в контролирана от Москва територия, където им е оказана медицинска помощ.

Русия до голяма степен превзе Мариупол. Според оценки в града, при катастрофални условия, са останали около 100 000 души от 400 000-ното му предвоенно население. Последните защитници на Мариупол се окопаха в комбината "Азовстал", заедно с цивилни, и отказват да се предадат въпреки многократните руски искания да го направят.

Не е ясно колко точно хора има в бункерите на комбината, които са строени да издържат на ядрена война, отбелязва ДПА. Украинската Национална гвардия говори за 200 цивилни, които все още са блокирани в комбината, включително 20 деца. Освен тях там имало и около 500 ранени бойци на украинската съпротива, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Предложение на руския президент Владимир Путин да им бъде предоставено лечение, ако тези, които са останали в комбината, сложат оръжие и се предадат, беше отхвърлено.

В завода има не само бойци на "Азов". 12-а бригада на оперативно назначение на името на Дмитрий Вишневецкой се обърна към украинските власти и международната общоност да им осигурят изход на техните военни.

Над 5,5 милиона души са избягали от Украйна от началото на войната на 24 февруари, съобщи Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитиран от Ройтерс. За статистическото изчисляване на броя са използвани различни източници, основно данни от официалните гранични пунктове, предоставени от властите, уточни ВКБООН.

Новините от днес и със задна дата