вторник, 31 май 2022 г.

ДНК-то в колата на Алена Щерк съвпада с това от лични вещи на Спига

 

ДНК-то в колата на Алена Щерк съвпада с това от лични вещи на Виктор Спига, обяви заместник градският прокурор Иво Илиев пред bTV

Определено може да кажем, че причината за смъртта на Алена Щерк с оглед събраните до момента доказателства и последните експертизи е тежка черепно мозъчна травма, която е довела до летален изход, обясни той. Все още обаче оръжието на престъплението не е открито, каза Илиев. По думите му основен заподозрян за убийството е Виктор Спига.

"Няма никакви улики и доказателства, които да водят до извод, че друго лице е участвало в извършването на това тежко престъпление", каза прокурорът.

"Тепърва ще се правят всички експертизи. Към този момент смятаме, че има достатъчно доказателства за неговата виновност. Това е причината всъщност той да бъде привлечен като обвиняем за извършеното престъпление. Има ДНК в колата на лице от мъжки пол, което съвпада с ДНК-то, взето от негови лични вещи и принадлежности. Това ни кара да смятаме, че именно той е управлявал колата за последно, а както разбрахте, тялото е отнесено от дома ѝ до местността, където е намерено именно с този автомобил", каза Илиев.

Мотивите за извършеното престъпление - дали е ревност или неуредени финансови отношения, ще бъдат изяснени впоследствие. На този етап беше важно всъщност да разкрием извършителя на престъплението, каза Илиев.

В момента Спига се намира в арест в италианския град Асколи. Кога ще бъде екстрадиран, "зависи изцяло от италианските правораздавателни органи. Италианското законодателство, ако допуснем, че то е синхронизиран с европейското и е сходно с нашето, има два варианта - ако лицето даде съгласие да бъде екстрадирано, може буквално това да стане в рамките на десетина дни, ако не даде съгласие, ще се мине по другата процедура, която е по дълга пред съд и може да отнеме до два месеца", коментира Илиев.

От българска страна вече са изпратени всички необходими документи за екстрадицията на обвинения в убийството на Алена Щерк - Виктор Спига", обяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова пред БНТ.

Въз основа на новото обвинение срещу Спига е издадена нова европейска заповед за арест и ново постановление за задържането му за 72 часа у нас.

Бившият приятел на жертвата на жестокото убийство беше задържан вчера в Италия въз основата на европейска заповед за арест. Кога той ще бъде приведен на наша територия зависи от това как ще протече процедурата пред италианския съд, като срокът е между 60 и 90 дни.

"Ако Виктор Спига се съгласи доброволно да бъде доведен на наша територия, срокът значително се съкращава до броени дни", допълни Десислава Петрова.

До прокуратурата сигнали за домашно насилие от името на убитата Алена Щерк не са постъпвали, обяви Петрова пред NOVA. Все още обаче се проверява дали жалби не са писани до районни управления на МВР.

Петрова разясни хронологията на събитията в злополучния за Щерк ден. Включила се е алармена система в дома й, но не е била задействан от нея паник бутон. На място е пристигнал екип на охранителната фирма, който установил, че входната врата на апартамента е заключена и няма следи от взлом. Последвало телефонно обаждане към жертвата, но без отговор от нейна страна.

"На този етап обективните находки сочат най-вероятна възможност убийството да е извършено или в автомобила на жертвата, или в гаража", каза говорителят на СГП, но подчерта, че това подлежи на експертизи. Тя потвърди, че са открити следи от белина във въпросния гараж, което предполага опит за заличаване на следи.

Не са установени съучастници на Енев при нелегалните погребения засега

Заместник градският прокурор Иво Илиев коментира и случая с нелегалните погребения край село Клисура, където СГП оказва помощ на Софийска районна прокуратура. Засега не са установени съучастници на траурния агент Георги Енев.

"Съучастници в извършеното престъпление не ми е известно да са установени до момента. Разбира се, в процеса на разследването може да се събират доказателства за такива, вероятно самото заравяне на трупове не е извършено лично от него, а от други лица, но тях по-скоро не мога да ги зачисля към някоя престъпна схема, защото едва ли са знаели за измамите, които той прави с хората", коментира прокурорът.

"Има вероятност да има още тела. Вината на арестувания Георги Енев не е доказана, трябва да има преки доказателства. Всички, които могат да бъдат заподозрени, могат да бъдат извършители. Извършителят няма как да бъде сам, но това не значи целият бранш", заяви от своя страна пред БНТ Стоян Макреев, заместник-председател на погребалните фирми.

По думите му са започнали масови проверки на погребалните агенции.

"Полицията, вместо да открие извършителите на това действие, се опитва да размие отговорността. Това гробище не е регламентирано, няма охрана", допълни Стоян Макреев.

Новините от днес и със задна дата