вторник, 31 май 2022 г.

ЕС изключи от SWIFT и най-голямата руска банка - СБЕР, остана "Газпромбанк"

 Опашка пред клон на СБЕРбанк в Москва през месец март 

Европейският съюз постигна споразумение да изключи най-голямата руска банка - "СБЕРбанк" (Sberbank), от международната финансова система SWIFT в рамките на шестия пакет от санкции срещу Москва.

"Този пакет от санкции включва тежки мерки като изваждането от SWIFT на най-голямата руска банка, "СБЕРбанк", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. До този момент седем руски финансови учреждения са лишени от достъп до SWIFT, платформата за международни разплащания, позволяваща изпращане на платежни нареждания между банките. Това са ВТБ, "Россия", "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", "Совкомбанк" и ВИБ (ВЭБ).

СБЕРбанк работи в обичаен режим и изключването й от SWIFT не променя ситуацията с международните плащания, съобщи днес пресслужбата на банката, цитирана от ТАСС. Уточнява се, че вътрешните операции в Русия не зависят от тази платежна система.

СБЕРбанк досега не беше засегната от серията изключвания на банки от SWIFT, както и "Газпромбанк". Причината е, че плащанията за газ и нефт се правят през тези банки, но след указа на президента Путин от края на март за газ трябва да се плаща само през специални сметки в "Газпромбанк".

Ние удряме системно важни банки, които са от решаващо значение за руската финансова система и способността на Путин да продължава унищожителната си война. Това ще засили пълната изолация на руския финансов сектор, подчерта в началото на месеца председателят на ЕК Урсула Фон дер Лайен при излагане на мотивите за налагане на шестия пакет санкции. 

Изключването от SWIFT се представя като "финансово ядрено оръжие". Тази платформа за сигурни комуникации позволява размяната на платежни нареждания и прехвърляне на средства между банките.

SWIFT, която е регистрирана в Белгия, изключи през 2012 година много ирански банки след решение на ЕС. Повечето от тях бяха върнати обратно в системата през 2016 година.

Новините от днес и със задна дата