вторник, 31 май 2022 г.

Украйна не може да изнесе 22 млн. тона зърно заради блокирани от руските окупатори пристанища

  

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че руската блокада на украинските морски пристанища пречи на Киев да изнесе 22 милиона тона зърно, предаде Асошиейтед прес.

Във вечерното си обръщение Зеленски заяви, че резултатът е заплаха от глад в страните, зависещи от зърното, и може да създаде нова миграционна криза.

Той обвинява, че "това е нещо, към което руското ръководство явно се стреми".

Зеленски обвинява Москва, че "умишлено създава този проблем, така че цяла Европа да се бори и Украйна да не печели милиарди долари от износа си". Украинският президент нарече "цинични" и лъжа твърденията на Русия, че санкциите не ѝ позволяват да изнася повече от своите храни.

В телефонен разговор с турския си колега Реджеп Ердоган вчера Владимир Путин заяви, че Русия е готова да разреши безпрепятствения износ на зърно от украинските пристанища в координация с Турция. Путин е изтъкнал, че Русия може да изнася значителни обеми храни и торове, ако санкциите срещу страната бъдат вдигнати, сочат стенограми на разговора.

"По време на разговора акцент беше сложен върху осигуряването на безопасното плаване в Азовско и Черно море, след като бъдат премахнати пуснатите мини", посочва Кремъл. "Владимир Путин изтъкна готовността на Русия да улесни безпрепятствения морски превоз на стоки в координация с турските партньори. Това се отнася и за износа на зърно от украински пристанища".

Русия и Украйна заедно осигуряват около 29 на сто от износа на пшеница в света, главно през Черно море, както и на 80 на сто от слънчогледовото олио. Украйна е голям производител и на царевица.

Новините от днес и със задна дата