петък, 27 май 2022 г.

Руските окупатори призоваха България да изтегли "Царевна" от Мариупол

  

Русия призова България и още пет други държави да изтеглят корабите си от пристанището в Мариупол.

Агенция ТАСС цитира началника на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, според когото шест чуждестранни кораба пребивават на пристанището, въпреки осигурените от руска страна безопасни коридори за излизане.

Освен българският кораб "Царевна", там има и кораби от Доминиканската република, Либерия, Панама, Турция и Ямайка. Михаил Мизинцев подчертава, че Русия се е обърнала към Международната морска организация и дипломатическите представителства на тези държави да окажат влияние върху собствениците на плавателните съдове и те да се придвижат към местата на постоянно пребиваване.

Междувременно от фирмата-оператор на кораба "Царевна" съобщиха за БНР, че всички на борда му са здрави, но трябва да бъде попълнен екипажът на кораба, за да се стигне до извеждането му от пристанището в Мариупол.

От фирмата преговорят за наемане на екипаж, тъй като на борда има само петима българи и трима украинци, а без пълен екипаж корабът не може да бъде изведен от пристанището.

Според запознати няма нито един кораб, който да е напуснал пристанището, но не заради информацията различни агенции, че в началото на военните действия от Украйна са потопили плаващ кран, който възпрепятства всякакво влизане и излизане в пристанището. Единствената вярна информация е, че пристанището е разминирано, които украинците бяха поставили с цел защита от руския окупатор и няма опасност за плавателните съдове.

Собствениците на другите кораби в Мариупол също провеждат преговори за наемане на екипажи. Още не е ясно дали екипаж за "Царевна" ще бъде изпратен от България или ще се търсят и други варианти.

Новините от днес и със задна дата