петък, 27 май 2022 г.

В най - бедната европейска държава България, поскъпването най - голямо! Да "благодарим" на президента Радев!

 

 Благодарение на едногодишните изборни прищевки на българския президент Румен Радев и благодарение на некомпетентните му временни правителства назначени от него и благодарение на настоящото некомпетентно правителство назначено пак от него чрез машинното гласуване, България и българите се превърнаха от най - бедни в още по - бедни и с натрупани огромни външни дългове. Поразяващата проруска позиция на българския президент порази българската икономика, българките институции, социалния статус на българите. И всички тези действия бяха извършени в условия на криза, която се възпроизведе с многобройни суперкризи. И кой е любимия политик на българите!? Президента Румен Радев. Чужди анализатори определят българското обществено мнение като чиста проба мазохизъм. Едва ли е нужно да се информирате от статистиката на Евростат за това колко сте обеднели, защото всички го усещате по многократно олекналия си джоб и олекнали банкови сметки, но все пак, прочетете:

По информация на Евростат от началото на войната хората в Източна Европа са усетили покачването на цените много повече от например германците. През април цените на хранителните стоки в Литва са били с 22% по-високи, отколкото година по-рано, в България поскъпването е било с 21 процента, а в Латвия - с близо 18%. С над 14 на сто са поскъпнали хранителните продукти и в други източноевропейски страни - Унгария, Естония, Румъния и Словакия.

Най-скъпо е в източноевропейските страни

Средно за Европа поскъпването е с 8,9%. Малко под това е Германия с 8,5% по-високи цени на храните, най-малко те са поскъпнали в Ирландия - с 3,6%, и във Франция - с 4,3%.

Цените в еврозоната се повишиха особено рязко при някои важни основни храни: през април хранителните мазнини и масла поскъпнаха средно с 23% в ЕС, а в Испания, Португалия и България поскъпването е с над 40%.

Цените на зърнените и месните продукти също скочиха най-много в Източна Европа: докато средно за ЕС беше поскъпването е съответно 10 и 9,1%, през април 2022 г. хората в България, Литва и Унгария трябваше да плащат с над 20% повече за хляб. В Полша, България и Унгария месните продукти се оскъпиха са над 15 процента. За сравнение: в Германия хлябът е поскъпнал с почти 9% през същия период, а месните продукти - с почти 12%.

В Източна Европа храната "изяжда" по-голяма част от доходите

Значението на високите цени на хранителните продукти е по-голямо в Източна Европа и заради това, че там хората отделят по-голяма част от доходите си именно за храна. В Румъния, по данни на Евростат, този дял е 28%, а в Латвия, Словакия и България - над 20%. В Германия за храна отиват около 11% от доходите на хората.

Русия и Украйна са сред най-големите износители на пшеница и други зърнени култури. Войната и санкциите, наложени на Москва от Запада, правят суровините все по-скъпи и причиняват затруднения в снабдяването. Затова и хранителните стоки, както и стандартът на живот като цяло, стават все по-скъпи. Средното повишение на цените на зеленчуците в ЕС е повече от 10 на сто, толкова е и при хляба. Месото пък е поскъпнало средно с 9 процента.

Материалът е публикуван ТУК>>

Новините от днес и със задна дата