вторник, 3 май 2022 г.

Моряци от кораба "Рожен" в се прибраха в България

  

Част от екипажа на българския кораб "Рожен", който се намира в украинското пристанище в Черноморск, се е прибрала в България и е сменена с нови хора. Това съобщи кап. Александър Калчев - изпълнителен директор на параходство "​Български морски флот", предаде БНР.

Стана ясно, че на 30 април във Варна са пристигнали капитанът на "Рожен", главният механик, електромеханикът, вторият механик и един моторист. На тяхно място са заминали други кадри на БМФ, обясни Александър Калчев.

"Респективно на техните позиции от България заминаха капитан, българин и един моторист, българин. А пък позициите на главен втори електромеханик респективно осигурихме от украински морски лица, част от които са плавали и преди на този кораб", посочи Калчев и добави:

"Имало е периоди с по-зачестени предупреждения за въздушни атаки. Спорадично са виждали стрелба, по-скоро в началото на военните действия, но като цяло, пристанището, и към настоящия момент е много добре охранявано. В това число се разрешава на екипажите да излизат до портала, включително да си купуват от магазини стоки."

Седмица по-рано Калчев съобщи, че четирима моряци ще бъдат сменени, защото на 30 април им изтича договорът. 

Плавателният съд не може да напусне пристанище "Черноморск", тъй като на входа му има потопен кораб.

Новините от днес и със задна дата