сряда, 18 май 2022 г.

Нагло! Ковачевски за България: Това е класическо изнудване / видео

 Ковачевски: Посещението на българската делегация събуди духовете на  миналото - От деня

"Евроинтеграцията на Македония и Албания е заложник на България. Нашата европейска интеграция е сведена до разговори за история, което на практика всички държави от ЕС оправдават. Според мен това е неправилно, защото когато се говори за история, не се обещава нищо, а само се разискват неща от преди 100-150 години. Това е класическо изнудване и не може да бъде в полза за никого".

Това заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на форума "Македония 2025", съобщава БГНЕС.

"Отворени Балкани  не подменя европейската интеграция", подчерта Ковачевски и изрази надежда, че и останалите държави от региона ще осъзнаят ползите от тази инициатива и ще се включат към нея. 

Той съобщи, че следващата среща от инициативата ще се проведе на 7 и 8 юни в Охрид и на нея се очаква да присъства сръбският президент Александър Вучич.

Българският външен министър Теодора Генчовска категорично отхвърли отправените обвинения от премиера Димитър Ковачевски за изнудване.

"Те не си изпълняват договора, трябва конкретика. Загубихме пет месеца вече в говорене и интервюта. Чакаме да започнат изпълнението на договора", каза Генчовска.

Тя е категорична, че българската позиция за започването на преговори на РС Македония с Европейския съюз е ясна и няма как да се промени на предстоящия Съвет по Общи въпроси.

"Външният министър на РС Македония Буяр Османи много често излиза по медиите и непрекъснато говори. Това не е тенис мач или футболен мач, за да говорим топката в кой отбор е или в кое поле. Нашата позиция е изключително ясна, имаме национален консенсус по темата. Не знам по какъв по-ясен начин да му го обясня на г-н Османи", заяви министър Генчовска, визирайки днешното изказване на Османи, че топката е в "полето на България", която "няма ясна и единна позиция"

"Няма как нашата позиция да бъде променена на Съвета Общи въпроси, защото няма и такава тема", подчерта Генчовска.

Новините от днес и със задна дата