сряда, 18 май 2022 г.

ЕК с план за въоръжаване на Европейския съюз / видео

 ЕК с план за въоръжаване на Европейския съюз - Свят | Vesti.bg

Европейската комисия предложи днес новото военно оборудване в ЕС да бъде разработвано съвместно и придобивано с общи обществени поръчки. Според комисията това ще доведе до по-добро използване на средствата за отбрана.

Комисията отчита, че е необходимо запълване на запасите от въоръжение, замяна на оборудването от СССР и укрепване на противовъздушната отбрана и на военновъздушните сили. В съобщението на ЕК се допълва, че засега липсват възможности за замяна на някой зависимости в европейското военно производство, затова трябва проучванията да бъдат подкрепени допълнително.

Предвижда се скоро да бъде създадена група за съвместни обществени поръчки в областта на отбраната. Посочва се, че ЕС следва да подобри възможностите си за производство на военно оборудване и комисията предлага в следващите години да отпусне за тези цели половин милиард евро. ЕК предлага в ЕС да отпадне ДДС за военно оборудване, когато е собствено съвместно производство.

Комисията съобщава, че ще направи карта на липсващите мощности за производство на военна техника, ще предложи начини за улеснен достъп на военните производители до суровини, както и повишение на бюджета за отбрана. ЕК уточнява, че между 1999 г. и 2021 г. ЕС е повишил разходите за отбрана с 20 на сто, докато в САЩ този ръст е бил 66 на сто, в Русия - 292 на сто, а в Китай - 592 на сто.

Новините от днес и със задна дата