сряда, 18 май 2022 г.

Турция блокира преговорите за присъединяване на Финландия и Швеция към НАТО

Турция блокира процедурата за присъединяване на Швеция и Финландия в НАТО -  Свят - DarikNews.bg

Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за Финландия и Швеция, заяви източник от алианса за агенция ДПА.

Според информацията на източника в НАТО днес се очакваше да бъдат обсъдени заявките за встъпването на двете държави в НАТО, с което щеше да бъде дадено началото на процеса за приемането им в алианса, но заради позицията на Анкара преговорите не започнаха.

Турската страна даде ясно да се разбере, че в момента не може да одобри началото им, отбелязва ДПА.

В края на април стана ясно, че Швеция и Финландия искат да станат членове на НАТО заради руското нашествие в Украйна.

На 14 май Русия заяви, че няма враждебни намерения по отношение на Финландия и Швеция, но и не вижда истински причини за присъединяването на тези две страни към НАТО. Отговорът на Москва на евентуалното разширяване на НАТО ще зависи от това колко близо до границите на Русия ще се приближи военната инфраструктура на алианса, заяви руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко. 

На 17 май турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция не подкрепя присъединяването на Швеция и на Финландия към НАТО.

По-рано днес Швеция и Финландия подадоха заедно своите кандидатури за членство в НАТО, а генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг прие заявките им.

Новините от днес и със задна дата