неделя, 22 май 2022 г.

Мангъров: Да се заразим с маймунска шарка, е като да ударим джакпот от тотото

  

До момента у нас няма регистрирани случаи на маймунска шарка, успокои инфекционистът доц. Атанас Мангъров по Нова телевизия.

Tой коментира, че има възможност заболяването да стигне до България, но "опасността да се развие в тази част на света е минимална".

По думите му е минимална и опасността да се заразим.

"Да се заразим с маймунска шарка, е като да ни се падне джакпот от тотото - има 90 случая в цяла Европа. Не очаквам да станат много повече", коментира още Мангъров. И допълни, че е достатъчно да се спазва елементарна хигиена.

Инфекционистът, който успокояваше, че няма страшно и от коронавируса, описа симптомите и препоръча кога е необходимо да се обърнем към лекар.

"Ако някой установи, че има температура, мехурчест обрив, подуване на лимфни възли, болки по мускулите и ставите, може да се прегледа. Но няма да умрем от тази шарка", каза още Атанас Мангъров.

Той добави, че смъртните случаи на маймунска шарка при хората се дължат на това, че те са хипотрофични, недохранени и с придружаващи заболявания.

Маймунската шарка е открита през 1958 г. в Централна и Западна Африка при лабораторни маймуни. Заболяване засяга най-вече дребни бозайници. Преминава при хората при близък контакт - хранене, одраскване, ухапване. Вече бе регистриран и случай в съседна Гърция - заразата занесоха семейство британски туристи.

Новините от днес и със задна дата