четвъртък, 26 май 2022 г.

И ДНЕС, КОЙТО МИНЕ КРАЙ ВАРДАРА МЪТЕН... Поезия и публицистика от АНТОН Н. ПОПОВ, най-близък съратник на Иван Михайлов

 

И ДНЕС, КОЙТО МИНЕ
КРАЙ ВАРДАРА МЪТЕН...
Поезия и публицистика от АНТОН Н. ПОПОВ, най-близък съратник на Иван Михайлов, лидер на Вътрешната македонска революционна организация.
Издателство "ОРБЕЛ" подготви за печат книга, за чийто автор тепърва ще се говори, тепърва изследователите на македонското революционно движение ще определят неговото достойно място в йерархията на многолетната борба на българите от Македония за свобода и народност.
Антон Н. Попов е роден през 1928 г. в с. Горна Брезница, Пиринска Македония. Той е от поколението млади хора с тежка съдба, поради продажната политика на българската комунистическа власт, допуснала отродяване и насилствена промяна на етническата принадлежност на населението в неговия роден край. Не виждайки перспектива за себе си, през 1953 г. Антон Н. Попов емигрира в Югославия, с цел оттам да замине на Запад. Но попада между челюстите на УДБА. В продължение на десет месеца преживява ужасите в катакомбите на концлагера "Герово". След намесата на ООН, той попада в групата емигранти, които са изведени от Югославия и настанени в гр. Капуа, Италия. Забелязан от екипа на Иван Михайлов, който вече се е установил в Рим, като надежден ратник за македонската борба, оказано му е съдействие да емигрира в САЩ. Там Антон Н. Попов веднага се включва активно в живота на Македонската патриотична организация. През 1972 г. е избран за главен редактор на в. "Македонска трибуна", а от 1976 г. е и секретар на ЦК на МПО. В тежка борба е с враговете на македонското българско дело, инфилтрирани в МПО и от София, и от Белград и Скопие, които се стремят да елиминират Иван Михайлов като идеен водач на българската емиграция от Македония в САЩ, Канада и по целия свят.
През 1982 г., по искане на Иван Михайлов, Антон Н. Попов се връща в Европа. Работи като редактор в българската секция на Радио Ватикана. Живее със семейството си в един дом с Иван Михайлов.
Умира в Рим на 1 април 2016 г. Урната с праха му е погребана в близост до гроба на великия Тодор Александров в Пирин планина.

Новините от днес и със задна дата