сряда, 25 май 2022 г.

Неспазването на санкциите на ЕС може да стане престъпление

 Мега яхтата Luna в пристанището на корабостроителницата на Хамбург, Германия, 16 май 2022 г. Задържаната луксозна яхта принадлежи на руския бизнесмен Фархад Ахмедов, включен от 8 април в списъка с лица, срещу които ЕС наложи санкции 

Европейската комисия предложи днес нарушаването на санкциите на ЕС да бъде обявено за европейско престъпление, съобщи БТА от Брюксел. Това означава, че подобно действие ще бъде включено в списъка на престъпленията във всяка страна от ЕС и ще бъде наказвано със сходна строгост, ако предложението бъде одобрено.

Предлага се също промяна в правилата за отнемане и възстановяване на отнето имущество. Предвижда се да бъде отнемано имуществото на онези граждани и фирми, които са нарушили санкциите.

Комисията отбелязва, че прилагането на санкциите е още по-важно заради войната на Русия срещу Украйна. Допълва се, че в повечето държави от ЕС неспазването на санкциите се преследва от закона, както и че подобни нарушения създават заплахи за сигурността и международния мир.

ЕК предлага за нарушение да се определя участието в дейности, които целят пряко или косвено заобикаляне на санкциите. Според комисията е необходимо да се ускори работата по налагането на спешен запор на имущество на нарушителите, както и на засегнатите от санкциите на ЕС. Комисията предлага във всяка държава от ЕС да бъде създадена структура за управление на запорирано или отнето имущество, за да не се губи неговата стойност, да може да се продава и да бъдат ограничени разноските по неговото съхранение.

Отчита се, че ЕС е одобрил над 40 списъка със санкции, които включват запор на имущество, забрана за преминаване на границите, забрана за внос и износ на стоки, както и за извършване на банкова дейност. Държавите от ЕС досега са съобщили, че са запорирали имущество за 9.89 милиарда евро и са предотвратили действия на стойност 196 милиарда евро.

Комисията отбелязва, че с наложените санкции срещу Русия и Беларус се е повишила необходимостта от издирването на имуществото на олигарси.

ЕК настоява, че уеднаквените мерки за изпълнение на санкциите ще помогнат на ЕС да говори с един глас, като пояснява, че засега в някои от европейските страни нарушението на санкциите води само до административни наказания.

В четвъртък, 26 май, Сеймът - долната камара на полския парламент, ще разгледа предложение за промени в конституцията, които да позволяват конфискуването на руско имущество. Сега в основния закон е вписано правото на собственост, което не позволява конфискацията на активи в страната.

Полските власти вече съобщиха, че са замразили руски активи и имущество на стойност около 33 милиона долара. Освен това министерството на вътрешните работи състави списък от 50 компании и физически лица, чиито средства и ресурси в Полша се замразяват заради връзки с Русия и с руски капитали.

Във вторник, 24 май, говорител на Европейската комисия каза, че има разлика между запор и отнемане. В много държави от ЕС, за да се пристъпи към отнемане на имущество, е необходимо да има влязла в сила осъдителна присъда, отбеляза говорителят в отговор на въпроси, свързани с възможността запорираното със санкциите на ЕС руско имущество да бъде иззето, за да послужи на Украйна.

Две държави са особено критични към готвения нов пакет санкции срещу Русия, блокиран от седмици поради вътрешни разногласия, и който ще е отново на масата на лидерската среща на 30-и и 31 май - Унгария и Кипър.  

Унгария се противопоставя на планираното петролно ембарго, докато Кипър има опасения относно предложената забрана за продажба на имоти на руски граждани, отбеляза Ройтерс.

Новините от днес и със задна дата