четвъртък, 26 май 2022 г.

Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки

  

Европейската комисия върна Стратегическия план на България с 200 забележки. Това обяви пред БНР заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Голяма част от тях са в частта за инвестиционните мерки.

Министерство на земеделието подаде българския стратегически план на 25 февруари, почти два месеца след определения от ЕК срок. Общият размер на публичните средства за интервенциите по Първи стълб и Втори стълб е 8 045 046 528 евро.

"Стратегическият план е документът, на чиято база в следващите години българското земеделие и селските региони ще бъдат финансирани с 8 милиарда евро, затова той е много важен и като за първи път тези пари трябва да постигнат едни цели, които са общоевропейски цели, тоест вече ще трябва да постигаме конкретни резултати, а не просто да усвоим едни пари, които Европа ни дава", коментира Светлана Боянова, председател на Института по агростратегии и иновации.

Според нея, въпреки че България има 200 забележки по този план, има държави и с по 400.

"Това не означава, че много сме се объркали. Варират забележките на комисията", уточни Боянова.

"Не ми харесва думата усвояване, защото наистина тези пари трябва да постигнат конкретна цел, в случая те са девет цели на Европейския съюз, свързани със справедливия довод на фермерите, с опазване на околната среда, докато се прави земеделско производство, със социалния живот в селските райони. Всъщност тези 8 милиарда са за нас и за постигане на конкретни резултати".

Новините от днес и със задна дата