четвъртък, 26 май 2022 г.

Кирил Петков: Спряхме много големи парични потоци към Русия

  

До момента спряхме много големи парични потоци към Русия. Мисля, че досега сме може би единствената страна, която прекрати вливането на толкова много средства, заяви премиерът Кирил Петков в интервю пред Euronews по време на Световния икономически форум в Давос.

Министър-председателят е на мнение, че трябва да излезем с една обща позиция относно темата с петрола.

"Има някои специфични особености в много страни, включително и България. Например, ние имаме петролна рафинерия, но тя е руска собственост, чрез "Газпром", и е единственият ни начин да се сдобием с петрол. Трябва да помислим за алтернативи, които са гарантирани, преди да предприемем подобна стъпка. Въпреки това, заедно с тези гаранции, трябва излезем и с единен отговор след срещата на върха", категоричен е Кирил Петков. 

Много ясно заявихме, че нито една страна няма право да променя договор едностранно. Според международното право договорите трябва да се спазват. Ние запазихме стабилност, въпреки 95-процентовата си зависимост от руски газ. Взехме решение да поемем този риск, защото никой няма право да ни огъва ръцете, коментира премиерът и добави: Проявихме лидерство и показахме, че ако не се страхуваме Путин няма шанс.

Петков посочи, че вследствие на това, от 95 процента зависимост от руския газ, сме постигнали нулева такава. "В момента работим и по други алтернативи, за да се уверим, че българските домакинства ще плащат толкова добра цена, колкото беше и тази на "Газпром", но без да зависим от тях", каза той. 

По думите му Евросъюзът трябва да остане обединен. 

"Показахме и че се отнасяме много сериозно към някои от вече наложените санкции, включително замразяване на банковите резерви на Руската Федерация. Силно подкрепяме Украйна. Както знаете в момента те ни изпращат военна техника, която нашата страна ремонтира и връща на военните им сили. Мисля, че всички разбираме колко важно е те да не загубят тази битка. И се надявам в понеделник и вторник да проявим същата единност, която проявявахме и до този момент", коментира още Кирил Петков. 

Според него изпращането на оръжия е по-скоро политически акт: "Замислихме се, че имаме заводи, които са специализирани в ремонт на руска техника. Казахме си, че е много по-важно да ремонтираме и върнем в Украйна 7 танка например, вместо да изпратим няколко каски, жилетки или друго подобно нещо. Показахме и, че чрез компромис вътре в коалицията, отново може да постигнем целта си, а тя е да окажем възможно най-голяма подкрепа на Украйна."

Във връзка с българската позиция относно предложението на Европейската Комисия за тегленето на общ заем за финансиране на възстановяването на Украйна, Кирил Петков обясни: 

"За да съм честен, за мен звучи логично да намерим финансиране чрез механизъм за солидарност. Трябва да се уверим, че участието на държавите в усилията за възстановяване ще бъде равномерно и съобразно. Искам да подчертая и че все още работим много засилено по Източния фланг, където посрещаме мигрантите, влизащи и в нашата страна. До момента сме приели стотици хиляди хора."

Премиерът изтъкна, че се гордее да каже, че имаме много висок процент хора, които са влезли в страната и са решили да останат в нея.

"Това е безпрецедентно. Всъщност 98 процента на хората, които приеха бежански статут, са все още в страната. Отнасяме се с тях като с българските граждани. Наистина се надявам механизмът за солидарност да помогне за това, за да не поемат последствията само държавите от Източна Европа, а всички заедно. Целта е, разбира се, да осигурим качествен живот на тези хора, защото те бягат от война, и повечето от тях са жени и деца..."

Кирил Петков обяви, че би подкрепил налагане на данък върху руския газ. "Трябва да направим това заедно, за да понижим цената му. По този начин Путин ще плати пряко за част от възстановяването."

Министър-председателят изрази радост от поканата за първата среща с ръководителите на евролибералите "Обнови Европа": "Трябва да създадем много висок стандарт на върховенството на закона, както и антикорупционни механизми. С други думи, това с което се срещам в България, може да бъде разгърнато на европейско ниво."

"Очаквам с нетърпение да се срещна с приятелите си, президента Макрон, разбира се, министър-председателя Рюте, говорих с тях в частни разговори, така че, да, нямам търпение да се видим", заключи Петков.

Новините от днес и със задна дата