неделя, 8 май 2022 г.

Доц. Харалан Александров: Кирил Петков е карикатура на лидер, възможни са размирици

  

"Цялостната политика на това правителство е повече пиар, отколкото управление. Казусът "Украйна" беше добър пиар успех за коалицията. Това управление съществува, за да оцелее", коментира пред БНР доц. Харалан Александров, социален антрополог.

Той допълни, че щастливата глобализация, която ни е била обещана, се разпада, тъй като светът на отворените граници е разсечен брутално.

"Предстои да открием, че преобладаващата част от българите са по-скоро консервативни, патриархални, отколкото прогресистки настроени. Идват тежки икономически несгоди, които ще бъдат приписани на прозападното американско правителство. Макар че аз смятам, че по-голяма отговорност за това правителство носи Румен Радев".

В предаването "Политически НЕкоректно" доц. Александров коментира още: "Когато при цялата конфликтност, тревожност, липса на перспектива се прибави рязка икономическа криза, това е сигурна рецепта за размирици. При дълбока криза или оцеляваш по единично или в малки групи, или се мобилизираш за бунт. Съгласен съм с Христо Иванов, че биха спечелили партиите на Путин".

По думите на социалния антрополог България е разломена от няколко драматични конфликта - западно срещу руско, Украйна срещу Русия.

"Казусът със спасяването на коалицията, който се случва на фона на общото знание, че се изнася оръжие за Украйна, макар и през посредници, е класически пример, че ние сме научени да живеем в лъжа и в лицемерие, че избираме да го правим. Избираме да поддържаме две версии за света - публична и частна. Лекотата, с която хората избират да живеят в лъжа, отказът да мислят сложно, са потресаващи".

На въпрос за предстоящите отношения между правителството и президента, той отговори, че когато едно общество е в дълбок регрес, то започва да функционира на много базисни и архетипни модели: "Има гневни и непораснали младежи, които искат да разчистят света на бащите, за да триумфират. И конфликтът води до бащин гняв. Проблемът им е, че светят с отразена светлина. Проблемът на Кирил Петков е, че има авторитет назаем. Виждаме, че той е карикатура на лидер. ПП си търсят нов осиновител. Големият им шанс беше Бойко Борисов да ги осинови, той има потенциал за бащинство. Но в момента имат осиновител в лицето на Корнелия, тя е мъжествена майка. Виждаме едно скарано семейство, в което майката и бащата са в задълбочаващ се конфликт. И в това приемно семейство има две деца. Как ще свърши това? Те трябва да се плашат от Радев, Бойко е благ".

Доц. Александров подчерта, че предстои "перверзна ситуация на социалистическо съревнование кой ще е най-яростна опозиция на тази обречена власт".

Зам.-председателят на ДПС: И утре да подаде оставка правителството, ще бъде късно

"ДПС се готви за предсрочни избори. Мисля, че те вече закъсняват. Това е най-слабото, най-неподготвеното и некадърно след комунизма правителство, което вместо да решава проблемите на държавата, се занимава с тортите на съпругата на премиера. И утре кабинетът да подаде оставка, ще бъде късно". Това заяви в студиото на "Събуди се" по Нова тв зам.-председателят на ДПС Хамид Хамид.

От ДПС не са обсъждали темата за вот на недоверие. "Всяко действие на правителството обаче е вот на недоверие. Виждате и неадекватното поведение на премиера по време на срещата с превозвачите", поясни той.

Ако някоя друга партия внесе такъв вот, ДПС като опозиция, биха го подкрепили.

Хамид Хамид смята, че усилията на правителството да поиска България да бъде изключена от ембаргото, което готви ЕС върху вноса на руски петрол, не са достатъчни. "Ембаргото означава да останем без петрол, без горива. Ще останем най-вероятно без обществен транспорт следващите седмици. Ако има държава в ЕС, която е най-зависима от руския петрол, това е България. Няма как да не отбележа с голямо разочарование пълния провал на правителството. Ако около Чехия, Словакия и Унгария има достатъчно петролни рафинерии, които не са собственост на руската федерация, при нас единствената е "Лукойл Нефтохим"", заяви зам.-председателят на ДПС.

"Имаше едно филмче от детските ми години за Макс и Мориц. Кирил Петков и Асен Василев са като тях", каза иронично Хамид.

Новините от днес и със задна дата