неделя, 8 май 2022 г.

Министър Събев към превозвачите: Филмът с шантажа на българското правителство приключи

  

Заради проваления диалог с правителството автобусните превозвачи излизат отново на протест. "На 18 май сме обявили спиране на целия автобусен транспорт в страната и блокиране на абсолютно всички транспортни връзки. Това не може да продължава - администрацията да се подиграва с нас", обяви в интервю за предаването "Тази неделя" Магдалена Милтенова, председател Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Конфедерацията и други браншови организации на превозвачите напуснаха среща с премиера Кирил Петков и министри, обидени от думи на министър-председателя. По-късно изтече и запис от срещата, от който стана ясно какви реплики са си разменили двете страни. От кабинета коментираха, че изтичането на записа доказва, че превозвачите са търсили провокация.

"В крайна сметка излезе една истина, ние не сме били на тайна среща, няма нищо тайно и нищо лично", обяви Милтенова. От думите ѝ стана ясно, че записът е направен и предоставен от хора от Министерския съвет. Милтенова напомни и какво са исканията на превозвачите: намаляване на цената на горивата посредством премахването на биодобавката и намаляване на акциза; изплащане на обещаните субсидии на превозвачите и обхватът на тол системата да не се разширява. "Искаме компетентен министър. Искаме министър, който милее за автобусния бранш, не министър, който напада автобусния бранш, не е министър, който напада превозвачите, които осигуряват 20% от брутния вътрешен продукт", допълни председателката на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

"Филмът с шантажа на българското правителство приключи. Чудя се защо те (превозвачите - бел. ред.) искат оставки, като последните 3 месеца ние имахме ясни преговори и договорки и си стиснахме ръцете. Икономическият модел, по който се е работил в автобусния транспорт, е сгрешен", заяви пред bTV министърът на транспорта Николай Събев, след като в четвъртък превозвачи напуснаха срещата с Петков с мотива, че държавата не е на премиера, а след скандала бе разпространен запис от срещата. От МС коментираха, че за да има запис от работна среща, значи е търсен конфликт.

Чрез публикация във Фейсбук министърът на транспорта заяви: "В предишните години държавата е раздавала щедро и без много да внимава субсидии и на автобусните превозвачи. Вече има повече контрол, и това доведе до протести. Контролът не е самоцел. Той трябва да спести пари на всички нас и да подреди правилно отношенията в икономиката. Филмът с няколко послушни транспортни фирми на "държавна хранилка" приключи", написа Събев вчера.

Тази сутрин той участва в пряко включване след това на Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи и заяви: "Държавата ще започне действия по подреждане на разписанията, така че да няма дублиране на разписания, да няма дублиране на финансиране и субсидиране. Г-жа Милтенова представлява част от фирмите, които нямат интерес държавата да има национална транспортна схема. Но ние сме решени, че държавата ще има такава схема и започваме да я подреждаме. Всички автобусни превозвачи и собственици на фирми трябва да знаят, че в лицето на министерството имат гарант за равни условия на пазара", заяви Николай Събев.

По думите му Милтенова не иска да преговаря. Запитан дали ще я покани на среща в министерството, той отвърна: "Аз искам да поканя легитимни представители на автобусните превозвачи".

Относно заявката за пълна транспортна блокада на 18 май Събев заяви, че Министерство на транспорта няма да допусне прекъсване на превози.

"Ние винаги сме преговаряли и търсили решения, които да донесат обществена полза", каза още той.

Новините от днес и със задна дата