понеделник, 2 май 2022 г.

Русия спря газа за Германия по газопровода "Ямал - Европа"

  

Физическите газови потоци по тръбопровода Ямал - Европа, доставящ газ от Русия през Полша за Германия, са спрели днес, показват данни на газопреносния оператор "Газкаскейд" (Gascascade), цитирани от Ройтерс.

Физическите изходни потоци в измервателния пункт Малнау на германската граница са били 13 218 713 киловатчаса, преди да паднат до нула, показват данните.

"Ямал-Европа" e транснационалнa автоматична газопроводна система, въведена в действие през 1999 г. с цел заобикаляне на Украйна, като минава минава през Русия, Беларус, Полша и стига до Германия. Съоръжението свързва газовите находища на север от Западен Сибир с потребителите в Европа.  Според твърдения на "Газпром", залежите на природен газ на Ямалския полуостров могат да стигнат за 100 години, дори и при увеличено търсене.

Еврокомисарят по енергетика Кадри Симсън предупреди в Брюксел, че "всяка държава от ЕС може да е следващата със спрян газ от Русия" след като "Газпром".

Спиране на газа за Германия идва след като преди дни "Шпигел" съобщи, че руската банка "Газпромбанк" е отказала да приеме плащания в евро от Германия и Австрия за газови доставки през април и май, а днес днес бе съобщено, че страната се отказва от съпротивата си срещу забраната на вноса на руски петрол.

Двама министри от правителството на канцлера Олаф Шолц казаха, че Германия е готова да подкрепи незабавна забрана за вноса на руски петрол, както и че най-голямата европейска икономика е в състояние да се справи, ако заради това се стигне до повишение на цените и недостиг на доставки, предаде Ройтерс.

Изказванията за това направиха финансовият министър Кристиан Линднер и икономическият Роберт Хабек.

Канцлерът Шолц пък каза, че санкциите, които бяха въведени срещу Русия след началото на операция на Украйна, "не могат да бъдат отменени, без да се постигне съгласие между Киев и Москва".

До този момент само Унгария и Словакия заявяваха, че ще изпълнят искането на "Газпром" по новата схема за плащане на синьото гориво.

Новините от днес и със задна дата