четвъртък, 5 май 2022 г.

Москва извърши електронно симулирани пускове на ракети с ядрен заряд

  

Москва съобщи, че армията ѝ е извършила в руския анклав Калининград електронно симулирани пускове на ракети, способни да носят ядрен заряд, докато силите на Русия продължават атаките си в Украйна, предаде Франс прес.

След като изпрати в края на февруари войски в Украйна, руският президент Владимир Путин отправи едва завоалирани заплахи, зад които прозираше желание за разполагане на тактически ядрени оръжия, отбелязва АФП.

В сряда, по време на военни маневри в руската Калининградска област, разположена между Полша и Литва, Русия симулира "електронни пускове" на мобилни балистични ракети "Искандер", способни да носят ядрен заряд, заяви в комюнике руското министерство на отбраната.

Руските сили отработваха единични и залпови удари по мишени, изобразяващи ракетни установки, летища, защитени инфраструктури, военно оборудване и командни постове на въображаем противник, уточни ведомството.

След електронните изстрелвания на ракети военните предприеха маневра с цел смяна на позицията, за да предотвратят "евентуален ответен удар", се посочва в текста.

Бойните части тренирали освен това "операции в условията на радиационно и химическо заразяване". В учението участвали над 100 военнослужещи.

Според наблюдатели през последните дни руската държавна телевизия се опитва да направи използването на ядрени оръжия по-приемливо в очите на обществеността.

"От две седмици слушаме по телевизията, че ядрените силози трябва да стоят отворени", заяви във вторник Дмитрий Муратов, главен редактор на руски независим вестник и лауреат на Нобелова награда за мир, осъждайки действията на руската пропаганда.

Новините от днес и със задна дата