четвъртък, 26 май 2022 г.

Лидерът на "Ислямска държава" е задържан при спецоперация в Истанбул

  

Лидерът на джихадистката групировка "Ислямска държава" Абу Хасан ал Хашими ал Курайши е бил задържан при международна специализирана операция в Истанбул, съобщи турският информационен портал Ода ТВ.

По информация на медията операцията е била осъществена миналата седмица и е била ръководена от лично началника на Главната дирекция на полицията в Истанбул Зафер Акташ.

Акцията, при която не е изстрелян нито един куршум, е била извършена съвместно от турската разузнавателна служба МИТ с екипи от Отдела за борба срещу тероризма на истанбулската полиция.

Къщата, в която се е криел лидерът на "Ислямска държава" в турския мегаполис, е била наблюдавана с дни. 

Според Ода ТВ през следващите дни президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще съобщи официално за ареста и ще даде подробности за акцията. В момента се провеждат разпити на Курайши.

Засега информацията не е потвърдена от други източници.

През февруари т.г. САЩ обявиха, че при операция за ликвидирането на лидера на ИДИЛ Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши в Сирия, той се е самовзривил, като при това са загинали и членове на неговото семейство. Терористичната група "Ислямска държава" потвърди смъртта на Абу Ибрахим месец по-късно, като обяви името на неговия заместник - Абу Хасан ал Хашими ал Курайши.

Той е относително непозната фигура в терористичната група и е третият ѝ лидер след нейното създаване.

Новините от днес и със задна дата