четвъртък, 19 май 2022 г.

Лудост: 105% скочи цената на имотите по морето, ето защо

 Нараства интересът към имоти до морето - Труд

Едностаен апартамент от 34 квадрата, разположен в Слънчев бряг до Дюните, се продава за 24 500 евро. Жилището е напълно обзаведено, като допълнителен бонус ​- то е в комплекс с рецепция, ресторант, магазини и басейн. Двустаен апартамент от 42 кв. м отново в Слънчев бряг пък търси купувачи срещу 25 500 евро, като таксата за поддръжка е 480 евро на година, гласи друга обява.

Страница във Facebook под името „Руснаци започнаха да разпродават“ примамва мераклиите за евтин имот на морето с още апетитни оферти. Освен жилища на нормални за пазара цени ​- над 60 000 евро - тук могат да се намерят и много доста евтини оферти. Примерно, едностаен апартамент от 30-40 кв. м площ - на цена между 22-35 хил. евро, уточнява "Марица".

Реални ли са тези цени, или става дума за поредната уловка на имотния пазар, питат евентуалните купувачи.

Председателят на Национално сдружение недвижими имоти (НСНИ) Добромир Ганев пряко наблюдава пазара по родното Черноморие и твърди, че руснаци отдавна продават имотите си у нас.

„Започнаха да се изтеглят от страната ни още през 2014 година и някои от тях още тогава се освободиха от своите недвижимости по морето. Тази тенденция продължава до днес, руснаците не само продават, но и купуват имоти. За тях няма особен проблем да си реализират сделките. Очакванията ми са този пазар да е горещ и в бъдеще”, каза Ганев. Руснаците вече промениха имотния пазар в полза на морските и планинските ни градове.

Ръст на сделките по морето отчитат брокери.

„Сделките в Несебър за първото тримесечие на тази година са над два пъти повече от миналата - 1438, при 700 за същия период на миналата година, сочи статистиката. Това означава ръст от 105%. Варна отчита увеличение от 34 на сто, подобна е картината в Бургас, където при 1600 сделки увеличението е 18 на сто. Подем в покупко-продажбите има и в други по-малки градове по морето - Поморие бележи ръст от 51%, а в Царево сделките са с 41% повече. На този фон в София скокът е с 8-9%, а в Пловдив има символичен спад от 3%, което означава няколко десетки сделки по-малко.

ЕС иска да забрани на руснаците да купуват имоти, което е другата посока за проблеми на пазара в момента. Европейската комисия подготвя нови санкции за Русия, като този път е насочила вниманието си към сделките с недвижимости в обхвата на ЕС.

Ако предложението бъде прието, на руските граждани ​- физически и юридически лица ​- ще бъде забранено да придобиват, продават или прехвърлят, било то пряко или косвено, „права на собственост върху недвижимост, която се намира на територията на Съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция на такъв недвижим имот“.

Една от основните причини, поради която руснаците инвестират в недвижими имоти в ЕС, е възможността да придобият европейско гражданство и да се движат без визи в рамките на Съюза, обясняват експерти.

Ще ги спрат ли тези санкции обаче?

При руснаците, които запазиха своите имоти по морето, не се забелязва някаква истерия да продават. Дори в края на войната в Украйна, когато влязат във вероятна следвоенна криза, очаквам много руснаци и украинци отново да влагат парите си в наши имоти”, прогнозира Ганев.

Според него българи, но предимно физически лица, купуват най-активно руски имоти по морето ни. Въпреки ниските цени тези оферти не представляват интерес за крупни предприемачи, готови да купуват имоти на килограм.

„Ако се продават жилища по 22-24 000 евро ​- добре, но би било още по-добре те да влязат във фокуса на големи компании, които да ги изкупуват за своите служители - предлага специалистът. - Подобна практика е актуална отдавна на Запад, където вложенията се правят по специални програми - компанията наема голям брой апартаменти за свои служители с перспективата хората да ги закупуват впоследствие.

Новините от днес и със задна дата