вторник, 12 април 2022 г.

„Амнести интернешънъл“: Арогантно отношение на българските власти към върховенството на закона

 

„Трябва да си зададем въпроса къде е върховенството на правото, коя е правовата държава, за която някои претендират, кои са европейските ценности. Ако това е върховенството на закона, благодаря, аз не искам такова върховенство на закона“. Думите са на главния прокурор Иван Гешев по време на дебата за допустимостта на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за отстраняването му, проведен преди седмица.


И, когато това се прави дори с неправомерното включване на МВР, резултат пак липсва. Министър Йорданова обаче не приема този факт и продължава да държи да занимава обществото с фабрикувания казус, въпреки че справка на ГДБОП ясно разкрива, че липсват данни за престъпление или нарушение.

„Действията спрямо баща ми, който навършва 83-годишна възраст, са незаконни и са по същество насочени срещу член на ВСС и главен прокурор. И са незаконни, защото ГДБОП няма правомощия да проверява магистрат и случаи свързани с магистрат. Самият факт, че това е незаконно се вижда от справката на ГДБОП, където казват, че няма престъпление и въпреки това са извършили проверка. И са снели обяснение от 83-годишен възрастен човек“, коментира главният прокурор, за да обрисува нещо много по-сериозно от това, че казусът го касае персонално.

Как в България се спазва презумцията за невиновност, за какво върховенство на правото става въпрос, ако дори обвинител №1 може да е обект на незаконни действия, извършени от МВР? Какво остава за бизнесмени или за гражданин, който реши да се противопостави на управляващите? Всичко това показва, че в момента у нас активно път си проправя полицейският произвол, който с нищо не се различава от познатата в тоталитарните времена милиционерщина.

Арогантното отношение на властта към върховенството на закона, към европейските ценности за свободата на медиите вече започна да има и своите негативни последици. Стигна се дотам, че „Амнести интернешънъл“ посочи двама представители на властта – вътрешният министър Бойко Рашков и заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданова, като негативен пример за оказване на властови натиск върху журналисти. Много скоро незаконната практика на МВР да атакува политически опоненти на властта, а дори и бизнес-конкуренти на близки до властта олигарси, ще срещне и европейски отпор. Брюксел няма как повече да търпи управляващите в София, в лицето на премиера Кирил Петков, вицепремиера и финансов министър Асен Василев и вътрешния министър Бойко Рашков, да рушат европейските принципи за върховенство на правото, като поставят България в графата на държавите, в които авторитарните методи на управление рушат общественото доверие, както в институциите на национално, но така също и на европейско ниво./БЛИЦ

Новините от днес и със задна дата