вторник, 26 април 2022 г.

Нацистка Русия отново плаши света с ядрена война, вместо да преустанови варварските си действия

 Руският външен министър Сергей Лавров  

Без да си дава сметка, че светът е потресен от нацистките действия на Русия в 21-ви век, Руският външен министър Сергей Лавров предупреди за опасност от трета световна война, но и да не се подценява значителния риск от употреба на ядрени оръжия, вместо руските окупатори да напуснат границите на суверенна Украйна, предаде ДПА.

Лавров каза още, че доставките на западни оръжия за Украйна означават, че НАТО по същество е във война с Русия и съществува значителен риск конфликтът да стане ядрен.

Последва реакция на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който смята, че с думите си Лавров се опитва да "уплаши света, който подкрепя Украйна".

Има ли ограничителни правила днес

"Опасността е сериозна, тя е реална, не бива да бъде подценявана", обяви Лавров в интервю за руска телевизия, споделено снощи в профила в "Телеграм" на външното министерство.

На въпрос за сравнение на настоящата ситуация с Карибската криза през 1962 г., Лавров заяви, че тогава е имало много малко правила, писани правила.

Но "правилата на поведение" по думите му са били съвсем ясни - Москва е била наясно как се държи Вашингтон и Вашингтон е бил наясно как се държи Москва, допълва БТА.

"Дори днес има малко правила", каза Лавров, имайки предвид договора за ядрено разоръжаване Нов СТАРТ. Споразумението ограничава ядрените арсенали на двете страни до 800 пускови установки и 1550 ядрени бойни глави.

"Но същевременно всички други инструменти за контрол на въоръженията и неразпространение са на практика унищожени", каза руският топдипломат.

Лавров добави, че по време на Карибската криза е имало надежден канал за комуникация между лидерите на Съветския съюз и САЩ. Сега по думите му няма такъв канал и никой не опитва да създаде.

При военни действия

Двама души са били ранени при обстрел срещу село в Белгородска област, близо до границата с Украйна. Това съобщи областният управител Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

При обстрела са били повредени жилищни сгради, каза още Гладков, без да даде повече подробности.

Полша е изпратила военна техника на Киев

"Полша е изпратила танкове в Украйна", заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки без да даде повече подробности, съобщи Ройтерс.

Украйна многократно е призовавала Запада спешно да достави повече оръжия, особено тежка техника, на фона на продължаващата офанзива на руските сили.

"Да", отговори Моравецки на въпроса дали Полша е изпратила или ще изпрати танкове на Украйна. Той отказа да разкрие повече подробности, включително броя на изпратените танкове.

През март Полша заяви, че е готова да разположи всичките си бойни самолети МиГ-29 във военновъздушната база "Рамщайн" в Германия и да ги предостави на разположение на САЩ, но Вашингтон отхвърли изненадващото предложение, припомня Ройтерс.

"Няма такава необходимост, няма такива искания", заяви Моравецки, когато бе попитан дали все още се обмисля изпращането на самолети в Украйна.

Германия решава как да помогне на Украйна

"Германия скоро ще вземе решение дали да одобри доставката на 100 стари машини за пехотата "Мардер" на Украйна", заяви говорител на правителството, цитиран от Ройтерс.

Ако това стане, това ще представлява първата доставка на тежки оръжия за Украйна директно от Германия.

Германската отбранителна компания "Райнметал" е поискала одобрение на износа на машините за Украйна, съобщи пред Ройтерс източник от отбраната, като целта е те да бъдат възстановени през следващите месеца, преди да бъдат изпратени.

"Райнметал" също така е поискала одобрение за износ на 88 стари танкове "Леопард 1A5" за Украйна, съобщи германският вестник "Велт", цитирайки документи.

Ходът на "Райнметал" ще принуди канцлера Олаф Шолц да заеме ясна позиция по въпроса дали тежките оръжия могат да бъдат изпращани директно от Германия за Украйна, тъй като сделките изискват одобрение от Съвета за национална сигурност, който се председателства от Шолц.

Говорител на "Райнметал" отказа да коментира въпроса пред Ройтерс.

Володимир Зеленски благодари за подкрепата

По данни на британското разузнаване от началото на инвазията през февруари до момента са загинали повече от 15 хиляди руски военни. Москва продължава да атакува източната част на Украйна, но напредъкът ѝ е незначителен, твърдят експерти.

В поредното си среднощно обръщение президентът Володимир Зеленски благодари за подкрепата - военна, финансова и логистична, която Киев получава. И каза, че Украйна е истински символ на борбата за свобода.

"Украйна е готова за мир. Беше готова за мир дори по време на войната в Донбас. Готова е дори сега - след нахлуването на Русия. Но, за да поиска и Русия мир, всеки украинец трябва да се бори. Да защитава свободата. Защото всеки ден борба сега означава една година мирен живот след тази война. След нашата победа", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Какви военни действия се водят

Русия съобщи, че е атакувала шест железопътни съоръжения в Централна и Западна Украйна, а целте е да се блокират доставките на чуждестранно оръжие за Украйна. Местните власти съобщиха, че при атаките са били убити най-малко петима души, а 18 са били ранени.

Тази сутрин няколко сгради са били повредени в село Головчино в руската област Белгород, при обстрел от Украйна, съобщи областният управител Вячеслав Гладков.

Часове по-рано той каза, че най-малко двама души са били ранени при нападение срещу друго село в региона.

Украинските военни заявиха, че Русия обстрелва втория по големина град - Харков, в Източна Украйна и градове и села на юг, но украинските сили са отбили атаките срещу три селища.

Русия нанася удари по украински позиции в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, където, според украинските власти, се укриват също над 1000 цивилни.

Руските военни са унищожили 347 здравни заведения, включително всички в района на Луганскс, застрашавайки живота на хиляди.

"Цялата провинция Луганск е останала без електричество вчера след руските атаки", каза губернаторът.

Новините от днес и със задна дата