сряда, 27 април 2022 г.

Кирил Петков преди МС: Спирането на газа е шантаж, няма да се поддадем на рекет (видео)

  

По темата на деня - "Газпром" обяви своето намерение за спиране на доставките на газ за България. Искам да заявя няколко неща много ясно. Правителството е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин. Министерство на енергетиката има ясен план за действие, включително готов план за алтернативни източници.

Спирането на газа от "Газпром" е грубо нарушение на техния договор и е шантаж за използване на извън договорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Ние няма да се поддадем на подобен рекет.  Това заяви министър-председателят Кирил Петков преди началото на заседанието на Министерски съвет.

По думите му, България също преглежда всички договори с "Газпром", включително този за транзит през нашата страна, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо. 

"След милиардите, похарчени за "Турски поток", виждаме политиката на ГЕРБ докъде ни доведе. Да, имаме джип на "Аркад" в гаража на Севделина Арнаудова, нямаме 3 милиарда в хазната, защото са похарчени за "Турски поток" и нямаме диверсификация на база на всичко това. Много се радвам, че през последните 4 месеца българското правителство фокусира толкова много в гръцката връзка", добави премиерът.

Петков каза още, че тази сутрин е разговарял по телефона с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който е потвърдил, че всичко върви по план.

"През юни месец физическото изпълнение на тази връзка ще бъде готово. Едновременно с това той също потвърди едновременни действия за диверсификация през втечнен газ. Така че там комуникациите върви на ежедневна база. Говорих и с Урсула фон дер Лайен, която каза, че едностранно нарушаване на договора не е проблем само на България. Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи", категоричен бе Кирил Петков.

Премиерът увери, че всички български граждани трябва да са спокойни.

"Ясният план е налице, европейският отговор ще бъде общ и вече сме готови с точните стъпки. Днес във втората част от заседанието министърът на енергетиката ще ни уведоми с детайли", заключи Петков.

Новините от днес и със задна дата