четвъртък, 21 април 2022 г.

Украински товарен самолет кацна във Варна: Какво превозва?

  

Украински товарен самолет Ан-12 на авиокомпания “Мотор Сич Еърлайнс” е кацнал във Варна след полет от Полша по обед днес, показват данните от портала FlightRadar24, съобщи bTV.

Сега обаче самолетът е излетял от полския град Жешов - населено място, чието летище “Уолстрийт Джърнал” определя като “основна артилерия за прехвърляне на оръжия” към Украйна с цел отбиване на руските атаки. 

Към момента няма официална информация каква е била целта на полета до Варна. 

Новината идва на фона на визитата на украинския външен министър Дмитро Кулеба, който днес заяви, че в българското правителство има политици, които не желаят да се помогне на страната му и определи като “цинични” обясненията защо не трябва на Киев да се изпраща оръжие. 

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов също изрази убеденост на брифинг в централата на партията в четвъртък, че България изнася оръжие за Украйна. Ние не сме против това, против сме, че в парламента са двулични. След нападението на Путин в Украйна, това е единственият начин това да се спре, коментира Борисов.

Председателят на МГЕРБ Георг Георгиев от своя страна отчете, че българският износ на оръжия през последните 2 месеца е три пъти по-голям в сравнение с износа за същия период на миналата година. 

Бурни обществени реакции предизвика преди дни и изказване по темата на Стефан Янев - бивш министър на отбраната и експремиер в служебния кабинет на Румен Радев.

Той заяви в телевизионно интервю, че е против военната помощ за Украйна, защото тя "удължава агонията и страданията на хората”, като нескопосано се опита да насърчи идеята украинците да сложат оръжие и да спрат да защитават държавата си, като едва ли не да паднат на колене пред руския окупатор. Изглежда малко хора правят разликата, че на Украйна ѝ трябва оръжие, за да се отбранява и защитава, а не да напада други държави, както прави нацистко - фашистка, путинистка Русия!

Новините от днес и със задна дата