неделя, 3 април 2022 г.

Киев обяви, че целият столичен район е свободен, но ситуацията е катастрофална

 Цивилни пеят заедно с украински военнослужещ в предградието на Киев Буча в събота, 2 април 2022 г.

Цивилни пеят заедно с украински военнослужещ в предградието на Киев Буча в събота, 
2 април 2022 г.
Украинските власти съобщиха, че контролират целия регион на Киев, след оттеглянето на руските сили. Преговорите между Украйна и Русия са достигнали дотам, че вече се говори за възможна среща между президентите Володимир Зеленски и Владимир Путин. Хуманитарните коридори не проработиха в Мариупол в събота, 2 април. 

Украинските сили са си върнали контрола върху целия регион на Киев след оттеглянето на руските части от ключови градове, разположени близо до столицата, обяви днес зам.-министърът на отбраната Ханна Маляр, цитиран от Франс прес и БТА.

По-рано президентът Зеленски предупреди, че в столичния район в Украйна се създава "катастрофална ситуация" за мирните граждани, тъй като при изтеглянето си войските на Москва поставят мини около жилищни сгради, изоставят военна техника и "дори телата на убитите".

Селищата Ирпин, Буча, Гостомел и целият регион на Киев са освободени от нашественика, написа Маляр във Фейсбук. Всички тези градове са опустошени от боевете, които бушуваха там от началото на руското нашествие на 24 февруари.

В понеделник украинците обявиха, че са си върнали Ирпин, който беше в руски ръце от края на февруари.

Най-малко 200 жители на това градче в северозападните околности на столицата са били убити от началото на руското нашествие, заяви в сряда кметът Олександър Маркушин. Операциите за обезвреждане на мини там продължиха и днес, съобщиха спешните служби, според които след отвоюването на града са били деактивирани 643 взривни устройства.

В Гостомел, който също е северозападно от столицата, се намира военното летище "Антонов", което беше атакувано от руските сили на 25 февруари, в деня след началото на руската офанзива в Украйна.

Целта на това "бързо изтегляне" на руските сили от регионите около Киев и северния град Чернигов е предислоцирането на тези войници в източно и южно направление, каза в събота украинското правителство.

Ще се срещнат ли Путин и Зеленски

Украински преговарящ заяви в късните съботни часове, че Русия е дала индикации, че проектът за мирен договор между Москва и Киев е на достатъчно напреднал етап, за да позволи преки консултации между лидерите на двете страни, съобщи БНР, като се позова на агенция Интерфакс Украйна.

Агенцията цитира Давид Арахамия, който заявява също така, че Русия е приела цялостната позиция на Украйна с изключение на частта ѝ по отношение на Крим.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отбеляза пред телевизионния канал "Беларус-24", цитиран от ТАСС, че продължаването на диалога с Киев е важно. Той отбеляза, че Москва иска преговорите да продължат на беларуска територия, но Киев не е съгласен.

Песков смята, че военните действия ще бъдат прекратени след постигането на целите, поставени от Москва. "Това е възможно чрез тези мирни преговори, въпреки че те не са лесни", каза прессекретарят на руския президент.

Песков заяви още, че демилитаризацията на Украйна е в ход. Според него военният потенциал и инфраструктура на страната до голяма степен са били унищожени, което е било и една от целите на определяната от Москва като специална военна операция. Другата цел според Песков е спасяването на Донецката и Луганската народна република и възстановяването на тяхната държавност.

Украйна е "сложна" и враждебна страна за Русия в съвременните условия, подчерта говорителят.

Неуспешната евакуация

Руското министерство на отбраната съобщи, че хуманитарните конвои не са успели да достигнат до обсадения град Мариупол в петък и събота.

Руските власти обвиняват за неуспеха на хуманитарната мисия Червения кръст. Според руснаците - заради действията на организацията, конвоите на Червения кръст са потеглили твърде късно и не са стигнали до Мариупол навреме. От Червения кръст обаче, отрекоха това да е истина и заявиха, че са били възпрепятствани от руските войници. Междувременно стана ясно, че пияни войници са изнасилвали масово жени и момичета и плячкосвали украински домове.

По-рано хуманитарната организация каза, че неин екип от три превозни средства и деветима служители е на път, за да спомогне за безопасното преминаване на цивилни, след като петъчният им опит се провали.

Новините от днес и със задна дата