неделя, 3 април 2022 г.

През 1891-1892г. САЩ предоставя помощ на гладуваща Русия в размер на 10 000 тона пшеница и царевица и финансова помощ. над 1 милион долара

 Може да бъде изображение с 2 души 

                          Автор: Радостина Хлебарова

Тази картина на Иван Айвазовски – един от най-добрите руски художници (от арменски произход) се нарича Раздавачът на продоволствия, нарисувана през 1892г. и е една от двете картини, които художникът рисува - вдъхновени от американска хуманитарна кампания през 1891-1892г., когато САЩ предоставя помощ на гладуващата Русия в размер на 10 000 тона пшеница и царевица, плюс допълнителна финансова помощ зад над 1 милион тогавашни $, и дългосрочен заем в размер на тогавашни $75 милиона. Картината била забранена за показване в Русия и Айвазовски я подарил на Белия Дом. Днес се намира в галерия Corcoran, Вашингтон (The Corcoran Gallery of Art).

По-късно, по данни на руски журналисти се разкриват документи за финансовата, технологична и хранителна помощи, която СССР получава от съюзниците през 2СВВ, за да воюва на тяхна страна през програмата "Заем-Наем".14 000 военни самолета, 8 000 трактора и строителни машини, както и 13 000 танка.

Всъщност най-значимата помощ, която СССР получава през "Заем-Наем", е за покриването на „чувствителните точки“ в съветското производство – бензин, експлозиви, алуминий, цветни метали, радио-комуникация, храни и др. В края на войната 33 % от всички машини, с които разполага Червената армия, са предоставени от САЩ по "Заем-Наем". 

Повече от 20 000 реактивни системи "Катюша" са монтирани върху американските камиони "Студебейкър".
Благодарение на "Заем-Наем" е доразвита и съветската жп система, която има фундаментална роля за придвижването на войници и ресурси. Изпратени са близо 2000 локомотива и огромен брой вагони, а в допълнение – повече от половината релси, използвани от СССР по време на войната, са осигурени по "Заем-Наем".

След краха на СССР, през 90-те години на миналия век, когато Русия отново бедства, Конгреса на САЩ одобрява $2,5 млрд. в помощ.
На фона на тези малко известни факти, се замислям за омразата, която струи от руската пропаганда, от нарочването на европейски държави и САЩ за врагове, около което се гради цялата руска национална идентичност. Откъде струи тази омраза, която няма никаква историческа обосновка? Защо е нужно да напояваш обществото си със страх и омраза и да нарочваш други народи за врагове, без да имаш нито един реален повод?

Обръщам се за отговор към едни от най-видните руски класици:
М. Достоевски за руския народ:
„Народ, който блуждае по Европа и търси какво още може да разруши и унищожи само заради развлечението.”
Иван С. Шмельов – православен мислител, писател и публицист:
„Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално... И е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде.”
Михаил Булгаков, автор на „Майсторът и Маргарита”:
„Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи.”
Пушкин за руския народ:
„Народ безразличен към най-малкия дълг, към най-малката справедливост, към най-малката истина, народ, който не признава човешкото достойнство, не признава като цяло нито свободния човек, нито свободната мисъл”.
Смятам, че е крайно време човечеството да се отърве от миналото си на омраза, репресии, противопоставяне и ксенофобия. Човекът вече разполага с технологии, с които да експлоатира Космоса, но ние се мотивираме с омраза, противопоставяне и насилие. А това означава, че грам не сме се развили като цивилизация в последния един век.
Жалко."

Новините от днес и със задна дата