неделя, 24 април 2022 г.

Шаламанов: Стратегическа грешка в началото на войната обърка взимането на решения в България

  

                               Скрийншот: NOVA

Стратегическа грешка още в началото на конфликта между Русия и Украйна е объркала начина, по който се взимат решения в страната ни. Това заяви пред NOVA News бившият военен министър Велизар Шаламанов.

"Много време мина. Ние сме два месеца във война. Украинците се сражават за своята страна. Дебатът за военната помощ трябваше да започне по-рано, за да има по-рано решение. В самото начало, като че ли се получи институционално объркване, защото се говореше, че войната ще свърши за няколко дни и че Русия ще победи. Това беше стратегическа грешка и тя обърка процеса на взимане на решения в България", коментира Шаламанов.

По думите му цялото въоръжение на България от времето на Варшавския договор потенциално може да бъде използвано от украинците.

"През 2014 г. бях министър на отбраната и бях на Среща на върха в Уелс. Тогава в НАТО се стартира идея за намаляване на зависимостта от Русия чрез извеждане от въоръжение на съветските системи и ускорено въвеждане на натовски системи. Поради нежеланието на второто и трето правителство на г-н Борисов този процес беше забавен. Сега, макар и в по-трудна ситуация, ние имаме тази възможност и трябва да я реализираме", обясни Шаламанов.

"Премиерът пое ангажимент да води делегация в Киев. По-важно е Петков да заведе делегацията в Мадрид на Срещата на върха на НАТО. Там ще бъде взето важното решение - как ще изглежда отбраната в Източна Европа години напред", каза още бившият министър на отбраната.

Новините от днес и със задна дата