сряда, 13 април 2022 г.

Даниел Вълчев: В тези сложни времена ни управляват случайни хора

 Проф. Даниел Вълчев: Прокуратурата има правомощия над обичайните и това е  проблем 

Думите на Бисмарк, че "най-много се лъже преди избори, по време на война и след лов" припомни деканът на Юиридическия факултет на Софийския университет проф. Даниел Вълчев в интервю по бТВ. Коментарът му бе по повод случващото се в Украйна.

Попитан какво предвижда международното право, ако се докаже, че Русия е използвала химическо оръжие, юристът наблегна на "ако" и отново призова да се придържаме първо към фактите.

"По време на война първо се произнася присъда. Дали има геноцид? Не знаем фактите, за да ги вкараме в норма", каза Вълчев. 

"Непрекъснато получаваме информация от различните разузнавания", каза той и добави, че "това не пречи да имаме морална позиция. Войната е ужасно нещо и трябва да бъде заклеймена".

"България трябва да бъде по-търпелива в отношението си към войната в Украйна", заяви бившият министър на образованието.

"Според мен западният свят няма да си позволи война в Украйна. В момента ние сме западният свят. Западът отдавна не може еднолично да определя какво ще става по време на война", напомни деканът на Юридическия факултет.

"Важно е в такива сложни времена да имаме силно държавно ръководство. А ни управляват случайни хора", отбеляза той по адрес на правителството. И напомни, че "България няма традиции да поставя националните си интереси".

Даниел Вълчев прогнозира, че управляващите ще вдигнат ветото пред Скопие за Европейския съюз.

"Според мен правителството ще извърши подлост. Ще се на намерят причини за вдигане на ветото за Северна Македония и министър-председателят ще се усмихне", каза Вълчев.

"България е най-заинтересована Северна Македония да е в Европейския съюз. Но това трябва да стане прозрачно", добави юристът.


Новините от днес и със задна дата