6-годишно момченце откри икона навръх Великден на плажа Силистар. Детето само решило да дари свещения предмет на църквата в село Резово, съобщи БНТ.

Малкият Алекс е със семейството си край морето, за да прекара Великденските празници. На Възкресение, търсейки с братчето си изхвърлени от водата предмети, за да правят малки лодки, се натъкнал на иконата.

"Намерих иконата тук. Водата я изхвърли на плажа. Като видях тази икона и си помислих, че е някакъв шах за игра и я взех и си помислих, че е някаква картина за закачане, а това беше икона", казва Алекс.

"Най-интересното е, че иконата беше с лика надолу и въобще не се виждаше какво е, но той веднага го забеляза, вдигна го и ми го показа отдалече, донесе ми го и тогава видях иконата, а най-странното е, че мотивът на иконата е Възкресение. Тя беше доста кална, морето я беше изхвърлило и изключително странно нещо точно на Великден да я намери", казва бащата Александър Дамаскинов.

Семейството на Алекс смята неговото откритие за чудо и не могат да си обяснят как иконата се е озовала на плажа.

"Със сигурност е чудо. Вижте тя е в доста прилично състояние, като имате предвид, че нямам представа, може би от кораб ли да е паднала и как точно я е донесло и цялото село беше разбрало и дойде да я види", каза бащата.

6-годишният Алекс, който предни дни останал впечатлен от разказите на отеца за иконите, сам решил да дари свещения предмет на църквата. А иконата днес бе осветена. 

Оказва се, че иконата намерена от 6-годишния Алекс, е първата за църквата в Резово, която изобразява Възкресение.

"Чисти са децата пред Бога, защото те не са познали в детайли греха. С годините ние виждаме, че грехът навлиза в много голяма степен. Но ето и постъпката, която е благородна, защото всеки и особено дете, като види нещо малко и лъскаво би желало в първия момент да го задържи за себе си. Та така, че в тях не е дошъл помисъл да задържат, за вземат или само те да се облагодетелстват. Искат да споделят това, радостта, с всички нас останалите, а ето чудото, което всеки ден около нас стават чудеса, само трябва да имаме очи, за да ги виждаме", каза отец Йордан от храм "Св. Йоан Кръстител" в село Резово.

А за малкият Алекс този Великден ще остане специален, не само с намирането на иконата, но и с това, че яйцето-борец се оказало именно неговото.