сряда, 20 април 2022 г.

Украинските сили много ефективно са използвали оръжията, които вече са изпратени срещу руските нашественици

 

Съединените щати са уверени, че Русия все още попълва силите си и се готви за мощна настъпателна операция. Настъпателните операции на нашествениците в района на Изюм и Донецк са „прелюдия към по-мащабни атаки“, пише УНИАН.

Това съобщи високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ на закрит брифинг за журналисти, информира "Радио Свобода".

„Виждахме как някои ограничени настъпателни операции започват югозападно от Донецк и южно от Изюм. Вярваме, че това е е подготовка към бъдещи големи операции“, каза служителят.

По отношение на руската офанзивна стратегия служителят отбеляза, че става въпрос за смесен подход. Русия вероятно ще извърши въздушни и далекобойни атаки, за да унищожи още военна инфраструктура на Украйна.

"Те продължават да попълват силите си, тъй като нямат достатъчно хора. През последните 24 часа те добавиха още 2 батальонни тактически групи. Сега има 78 от тях в Украйна", каза служителят на Пентагона.

Нова фаза на войната: Прогнози на Пентагона

САЩ и НАТО оцениха, че украинските сили много ефективно са използвали оръжията, които вече са изпратени срещу руските въоръжени сили, подчерта Пентагонът.

Част от този успех беше адаптирането на войските към децентрализирано командване и контрол, което позволи на младшите командири да вземат важни решения на бойното поле без предварително одобрение от висшето ръководство.

Също така, представител на Министерството на отбраната на САЩ обърна внимание на факта, че Украйна е "имала години да се подготви за руската офанзива" в югоизточната част, тъй като в този регион се водят редовни битки.

Украйна е подготвила окопи, противотанкови препятствия и много други отбранителни съоръжения в навечерието на предстоящата битка, каза той, но руснаците все още имат предимство във военните технологии и цялостната военна мощ.

Русия съсредоточава сега действията си върху Донбас, за да премине след това към "масирана офанзива", смятат анализаторите от Пентагона.

Новините от днес и със задна дата