петък, 8 април 2022 г.

Макрон: Цинизмът присъстваше във всеки мой диалог с Путин

 Владимир Путин и Еманюел Макрон 

Френският президент Еманюел Макрон спомена за неблагодарната роля на водене на диалог с руския президент и за цинизма, с който той се сблъсквал при всяка дискусия с руския си колега. Макрон разказа също така, че е получил изричен отказ на предложение за хуманитарна операция в Мариупол, предаде Франс прес.

"Тази роля на водене на диалог с руския президент е неблагодарна, аз прекарах часове в дискусии. Цинизмът присъстваше във всяка дискусия, това не беше приятна задача, но това беше мое задължение", заяви Макрон в отговор на въпроси на читателите на френското издание "Паризиен", предава и БТА.

Той допълни, че не очаква пробив в руско-украинския конфликт преди средата на май, като същевременно подчерта, че диалогът е бил полезен, за да се подготви мирът утре.

Според него, когато Франция предлага хуманитарна операция в Мариупол и има изричен отказ от руския президент, то поне нещата са ясни.

Макрон обвини също така полския премиер Матеуш Моравецки, разкритикувал го, че води диалог с Путин, че е антисемитист от крайната десница.

В неделя (10 април) във Франция ще се проведе първия тур на президентските избори. Към момента проучванията сочат, че настоящият държавен глава Еманюел Макрон води с малка преднина пред крайнодясната Марин Льо Пен.

На трето място е представителят на крайната левица Жан-Люк Меланшон, а останалите 9 кандидати изглеждат по-скоро като масовка.

Най-вероятно вторият тур (на 17 април) отново ще се окаже решаващ и ще е повторените на вота от 2017 г., когато Макрон и Льо Пен отново бяха един срещу друг, но тогава младият политик спечели.

Интересно е да се отбележи и историческият факт, че от 20 г. във Франция действащ държавен глава не е бил преизбиран за втори мандат.

Новините от днес и със задна дата