четвъртък, 14 април 2022 г.

Българин от свален Ми-8 над Мариупол, обявен за мъртъв, се оказа в руски плен

 

                      

 Бесарабският българин Дмитрий Бурлов, който е брат на бившата шефка на Агенцията за българите в чужбина Райна Манджукова, се оказа жив, но в руски плен.

Бордовият механик е родом от бившето село Кайраклия, днес Лошчиновка в Измаилска област, Украйна.

Той е летял на вертолет Ми-8, който руските военни свалиха над Мариупол на 5 април, като обявиха, че това е бил пореден опит за евакуация на висши офицери от базата на "Азов" в завода "Азовстал".

Дмитрий твърди, че са отивали да извозват ранени. Разказва, че е видял дима от другия ударен вертолет и в този миг ги свалила зенитна ракета.

При падането Дмитрий е намерен край хеликоптера, тежко ранен, чупи двете ръце и двата крака. Откаран е в болница в Крим заедно с другия оцелял - Иван Гавриленко.

Вертолетът е изпълнявал евакуационен полет за откарване на ранени. Казва още, че не са успели да отведат никого, защото са ги уцелили и свалили.

В първите дни след свалянето на вертолета Дмитрий дори е бил обявен за мъртъв и фигурирал в списъците на жертвите.

Близките му преживели неописуем ужас, след което името му се появило в списъците с ранените, а ден по-късно той успял дори да се обади за кратко на жена си, пише измаилската онлайн медия izmacity.com.

Според изданието капитан Дмитрий Бурлаков е награден с указ на президента на Украйна за лично мъжество и самоотвержени действия, проявен при защита на държавния суверенитет и териториалната цялост на отечеството с орден Богдан Хмелницки III степен.

Сестра му Райна Манджукова, която преди години оглавяваше Агенцията за българите в чужбина, съобщи в профила си във Фейсбук, че брат ѝ е жив. 

"Моето малко братче!.. Мама те е родила с риза. Господ те спаси... А ние се молим по-бързо да си сред нас. Цялата рода се моли.... Ще кажа повече - България се моли!...", споделя развълнувано Манджукова след новината, че Дмитрий е жив.

Новините от днес и със задна дата