четвъртък, 14 април 2022 г.

Зеленски обяви тревога в почти цялата страна, пристанище Мариупол вече е под контрола на руските военнопрестъпници

 

Малко преди 12 часа българско време украинският президент Володимир Зеленски обяви тревога за въздушни удари в почти цяла Украйна.

В канала си в Телеграм държавният глава написа, че жителите на столицата Киев и областта, както и областите Запорожие, Виница, Харков, Днепропетровск, Донецк, Полтава, Житомир, Черкаск, Кривий Рог, Чернигов, Суми, Краматорск и Кропивницки, трябва веднага да влязат в укритията. 

В същото време зам.-министърът на отбраната Анна Маляр призова киевчани, които са напуснали домовете си, все още да не се връщат в столицата.

 Русия обяви, че пристанище Мариупол е в нейни ръце

Руските агресори днес съобщиха, че вече има пълен контрол над разрушеното до голяма степен пристанище Мариупол и го е "освободила" от батальона "Азов".

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви, че останалите в града украински войски са "блокирани и не са успели да се измъкнат от обкръжението". Нито един официален украински източник обаче не потвърди тези твърдения.

Град Мариупол е под обсада от седмици и останалите там жители са принудени да живеят без вода, храна и електричество. Базираният в САЩ Институт за изследване на войната заяви, че руските войски "вероятно" ще превземат града през следващата седмица.

Мариупол е от стратегическо значение за Москва, тъй като целта на руските окупатори е да се  създаде сухопътна връзка между региона на Донбас и окупирания Кримски полуостров.

Престъпните сили на Москва съсредоточават атаките си в източната и южната част на Украйна и анализаторите прогнозират нова голяма офанзива в региона в близко бъдеще.

Междувременно в Северна Украйна се полагат усилия за разчистване на големи количества невзривени боеприпаси, оставени от отстъпващата руска паплач. Според украинския президент Володимир Зеленски в региона са останали десетки хиляди невзривили се снаряди и мини.

Британското министерство на отбраната отбеляза, че украински градове многократно са подлагани на безразборен обстрел от страна на Русия. "Градовете Краматорск и Костантиновка вероятно ще бъдат руски мишени", смятат военните от Лондон.

Според британските анализатори комбинацията от широкомащабни ракетни и артилерийски удари и усилия за концентриране на сили за настъпление представлява връщане към традиционната руска военна доктрина. "Това обаче ще изисква значителни сили. Продължаващата отбрана на Мариупол от страна на Украйна в момента блокира значителен брой руски войски и техника."

Украински пилоти започнаха кампания "Купи ми изтребител"

Украински пилоти са започнали кампания, в която призовават да бъдат купени изтребители за техните военновъздушни сили, а видеоклип бе разпространен от украински медии.

"Купи ми изтребител" - така се казва клипът, записан на украински, но има и вариант на английски език.

Във видеото мъж с авиаторски очила и в униформа стои пред останките на унищожени украински изтребители. Той казва: "Дайте ни криле, за да се бием за нашето небе". Мъжът също така посочва, че ще се сражава с цялото си сърце за унищожаването на "танкове, бронирани бойни машини и военнопрестъпници окупатори".

На страницата на телевизията се изброяват страните, предимно от бившия Източен блок, които разполагат с руски самолети. Но във видеото се казва също така, че украинските пилоти са готови да се обучават да управляват западни изтребители - включително и американски Ф-35.

Украйна многократно призовава Запада да я снабди с бойни самолети, за да се защитава срещу нахлулите в страната руски войски. "Евронюз" припомня, че в началото на април американският актьор Шон Пен призова милионери да купуват самолети за украинските ВВС. Звездата на Холивуд направи извода, че един милиардер би могъл да сложи край на войната в Украйна.

Новините от днес и със задна дата