четвъртък, 14 април 2022 г.

Парламентът закри окончателно спецправосъдието

  

Парламентът закри окончателно спецправосъдието. Според поправките се прекратява дейността на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Депутатите продължават да дебатират вече девет часа и да гласуват на второ четене промените в Закона за съдебната власт.

Както и по време на обсъждането в правната комисия, и днес, в пленарната зала опозицията повтори критиките си към закриването на спецпрокуратурата и спецсъдилищата.

Делата ще се забавят, промените не правт по-справедлив и по-бърз съдебния процес, бе основната забележка, отправяна от ГЕРБ.

След освобождаване от длъжността административен ръководител и заместник на административен ръководител, лицата, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора длъжност на съдия, прокурор и следовател или остават на длъжност съдия, прокурор или следовател в органа на съдебната власт, в който са заемали длъжността административен ръководител, съответно заместник на административен ръководител, гласят приетите промени.

Депутатите решиха съдиите, прокурорите и следователите от специализираното правосъдие да се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1. Предвижда се решенията за преназначаване да подлежат на предварително изпълнение.

В 14-дневен срок от обнародването на измененията магистратите могат да подадат заявление до съдийската или прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността, която са заемали преди назначаването си в специализираните съд или прокуратура.

Новините от днес и със задна дата