Към днешна дата няма причина за сериозни притеснения. Излизаме от отоплителния сезон, ползваме по-малко газ. Ако се наложи Европа ще помогне. До 4 млн. куб. метра ако употребяваме, можем да закърпим положението, заяви енергийният експерт Васко Начев пред Нова телевизия по повод съобщението на "Газпром",  че спира доставките за Полша и България от днес.

"Повече от седмица до десет дни няма да продължи този казус. Това е тест за това, какво би станало в Европа", посочи Начев.

Според него за България е добре, че газът е спрян само за нас, защото при нужда западните партньори ще ни помогнат. Той е убеден, че ако България отнесе въпроса за спиране на руския газ в международен арбитраж, България ще спечели делото.

"За да сме първи в списъка на "Газпром" някой иска да падне правителството и Русия опитва да си осигури благодатна почва при следващо правителство", сочи още прочита на Начев за спряния руски газ за страната.

"Спомняте си действията на посланик Митрофанова. Газът се спира с мотива, че Русия нямало да прави компромиси, че България е сгафила", каза още Начев. Позицията на "преклонената главица" не носи нищо добро. Колебанията на България води до ответни действия от Русия. Тя за пореден път демонстрира средновековни методи. Проблем ще бъде, ако газът спре за цяла Европа. Така България няма да усети цялата тежест на едно такова спиране, обясни Начев.

Много скоро газът ще бъде пуснат отново към България, убеден е той.

Енергийният експерт Иван Хиновски също вижда зад спряния газ, наказателна акция на Русия.

"За всички беше изненадващо, надявахме се на разум от руска страна, очаквахме натиск върху цената, за мен това е наказателна акция, защото България, освен Полша, е наказана по този начин. Като българин за мен това е обидно", каза Хиновски пред БНТ.

По думите му две от ключовите мерки са - да бъде подготвена свързаността с Турция, както и с Гърция.

Според Хиновски може да се приложи анекс към договора за доставка на природен газ от Русия, без да е необходимо цялостно подновяване на договора с "Газпром".

"Тогава нямаше да има този стрес. Сега ние ще внасяме LNG, той по принцип заедно с всички разходи по транспорта е между 20-30% по-скъп от тръбния газ. Ние трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий", каза още Хиновски.

Според него основният стрес ще го изживеят гражданите, болниците и социалните домове, а за топлофикациите стресът няма да е голям, тъй като е приключил отоплителния сезон.

Акцентира, че не е разумно ние да спираме транзита на газ за Сърбия и Унгария.

Останали са 17% запаси на природен газ в газохранилището ни и те трябва да се пазят като зеницата на окото, коментира и енергийният експерт Еленко Божков по Нова телевизия. Веднага трябва да се премине на алтернативно гориво - мазут, смята Божков.

"Тези, които трябва да продължат да се снабдяват с природен газ са училища, детски градини и болници", допълни още енергийният експерт и поясни, че има градове като Пловдив и Плевен, които използват предимно природен газ, затова "трябва да се провери какво е състоянието на газовите им турбини".

По думите на експерта най-засегнати от спирането на газа от страна на Русия ще бъдат хлебопроизводителите у нас.

"Трябваше да се използват всички възможности за предварително запълване на хранилището", смята Еленко Божков.

Други две групи хора, които ще изпитат затруднение са битовите и промишлените прозводители.

"Битовите производители са едва 2,5%, нека ги запазим. А промишлените производители делим на две групи - тези, които използват газа като суровина и тези, които го използват като гориво", обясни Божков.

"Тези които го използват като суровина ще изпитат икономически шок", поясни още той.

Според енергийния експерт има фирми, които ще плащат с руски рубли и ще могат да доставят газ за България.

"Втората възможност е да се доставя газ към Гърция, там да се регазифицира, а този газ който отива за Гърция, но минава през България - да използваме ние, тъй като никоя от страните, които ни заобикалят, няма ограничение в търговията с природен газ засега", обясни експертът.

Спирането на доставките от "Газпром" в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството. Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ", предупреди обаче председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

"По веригата ще бъдат засегнати всички", каза още той.

По думите му въпросът не е да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. "Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който "Газпром" основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение - може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо", коментира Велев.

Според него лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в "Газпромбанк". "Това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата", посочи той.