четвъртък, 24 март 2022 г.

Македонски гранични полицаи не пускат в страната сънародници с български коли

  

                                             Снимка: БНТ

 За проблем с недопуснати на територията на Република Северна Македония на автомобили с чужда регистрация, собственост на македонски граждани, съобщават македонските медии.

"В редакцията се обадиха няколко граждани, които са се сблъскали с този проблем на границата, но не са получили обяснение защо не могат да влязат с кола. "Връщах се от България и бях шокиран, когато на македонската граница ми казаха, че не мога да вляза с кола с български номера. Казаха ми "Можеш да преминеш пеша и да оставиш колата в България", казва жител на Скопие за опита си на ГКПП Деве баир. Друг наш съгражданин е бил предупреден да не напуска страната с кола, защото след това няма да има право да се върне с нея. "Заминах за България, защото от тук мога да платя застраховка, но трябваше да отида на технически преглед. Върнах се, какво ще правя с колата после, ако не мога да вляза в Македония?", пише MKD.mk.

Според изданието само в петък на ГКПП Деве баир стотици граждани на Република Северна Македония са били върнати с автомобили с български номера.

"На границата им казват, че кола с чужди номера може да влезе в Македония само ако собственикът й се откаже от адреса си в страната или с документи, че превозното средство се внася. Това, според македонската TV24, е потвърдил български митничар от ГКПП край Делчево. По думите му от началото на този месец в България са върнати много коли с български номера, които са искали да влязат в страната."

Според публикациите от МВР са препратили журналистите към Митническата администрация, а оттам те не са получили директен отговор на въпроса ни защо се връщат тези превозни средства. "Според не много ясно твърдение може да се заключи, че подобни превозни средства се третират като временен внос на стоки, които трябва да бъдат митнически оформени", съобщава TV24.

Регистрираната в Албания партия Македонският алианс за европейска интеграция (МАЕИ), също е реагирала. "Преди два дни македонските власти издадоха забрана за влизане в Република Северна Македония на македонски граждани, които имат автомобили с чужди регистрационни номера

Поради това решение хора от Албания, които са албански граждани, а някои от тях имат и македонско гражданство, не могат да влизат в Република Северна Македония, тъй като имат автомобили с албански или други регистрационни номера. Това решение засяга най-вече тези, които живеят в граничните райони, особено в община Пустеч и района на Голо Бърдо и които влизат в Република Северна Македония всеки ден за сезонна работа или пазаруване", се казва в реакцията на МААЕ, цитирана от MKD.mk.

Новините от днес и със задна дата